Priredili zajednički koncert: 'Alat' ugostio folklorno društvo iz Australije (FOTO) | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Priredili zajednički koncert: 'Alat' ugostio folklorno društvo iz Australije (FOTO)

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Muzej Hercegovine Trebinje | Datum:20.07.2018.

Gradsko kulturno-umjetničko društvo „Alat Svislajon“ domaćin je folklornoj grupi „Oplenac“ iz australijskog grada Adelejda, a dva ansambla priredila su sinoć za Trebinjce zajednički koncert na platou ispred Muzeja Hercegovine.

Ansambl koji punih 45 godina oko naše folklorne baštine okuplja srpske iseljenike i njihove potomke u Adelejdu na turneji je po Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj, a u Trebinje je stigao na inicijativu našeg sugrađanina sveštenika Strahinje Janjića, koji je posljednjih godina paroh u glavnom gradu Južne Australije.

Janjić je u pozdravnoj besjedi kazao da raduje prilika da među svojima pokažu šta srpska dijaspora radi na očuvanju svoje kulture i jezika, vjere i nacionalnog identiteta, što daleko od zavičaja „nije uvijek lako – ali je uvijek srcu milo kada se u tome uspije“.

„Kad sam polazio za Australiju nisam znao da će tako nešto biti moguće, ali tamo gdje god ima Srba, gde se slože, jedni druge vole i zajedno se Bogu mole – može se napraviti i tako velika stvar – da se ljudi koji žive preko 20.000 kilometara udaljeni od svoje otadžbine, jedni prognani drugi otišli zbog nekih drugih okolnosti, skupe i zajedno čuvaju i brane u svome srcu ono što je njihova svetinja i što ih veže za njihove korijene i porijeklo“, kazao je Janjić.

Milka Balaban, predsjednik folklorne grupe „Oplenac“ ističe da ansambl danas broji blizu 300 mladih, od prije četiri godine sa njima radi i profesionalni koreograf, a uz tradicionale igre njeguje se i srpska izvorna pjesma – u pjevačkoj grupi koja je prije dvije godine formirana u okviru društva.

„Na taj način njegujemo našu kulturu, ali i naš srpski jezik. Sva djeca pričaju i pjevaju srpski. Ponosimo se time jer to je kod nas uvijek borba – da ostanemo Srbi i sačuvamo našu tradiciju“, kaže Balaban.

Domaćini iz trebinjskog kulturno-umjetničkog društva ističu da je zajedničko veče folklora dobra prilika da o tradicionalnim igrama i pjesmi ponešto nauče jedni od drugih, ali i da se upoznaju i sklope nova prijateljstva, što bi bio temelj, nadaju se, i za neku uzvratnu posjetu.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: