Sutra u Muzeju Hercegovine 'Prolećna izložba' ULUS-a | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Sutra u Muzeju Hercegovine 'Prolećna izložba' ULUS-a

Izvor: herceg tv | Datum:25.07.2018.

"Prolećna izložba" Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) biće otvorena sutra, 26. jula,  u  Galeriji Muzeja Hercegovine Trebinje u 20 časova.


"Prolećna izložba" jedan je od ULUS-ovih identifikacionih simbola i najznačajnija revijalna izložba u Srbiji. Kako je, prema propozicijama konkursa, predviđeno da autori mogu konkurisati sa dva rada nastala u posljednje dvije godine, izlaganje djela sa "Prolećne izložbe" pruža priliku da se, na jednom mjestu, sagleda savremena umjetnička produkcija i donesu određeni zaključci.

Gostovanje "Prolećne izložbe" u našem gradu rezultat je saradnje započete 2017. godine, između Udruženja likovnih umjetnika Srbije, Galerije ULUS-a i Muzeja Hercegovine Trebinje. Izlaganje radova ULUS-a u Galeriji Muzeja Hercegovine Trebinje i u 2018. godini, omogućiće ljubiteljima likovne umjetnosti uvid u kontinuitet promjena na savremenoj vizuelnoj sceni Srbije.

Predstavljanjem radova van matične ustanove Paviljona Cvijete Zuzorić, grada Beograda i zemlje Srbije, sami autori učestvuju u sprovođenju ideje o decentralizaciji u umjetnosti, čime vlastite poetike čine dostupnim publici različitih podneblja. 
Selekciju Umetničkog saveta, od sto dvadeset autora, koliko ih se prijavilo na konkurs, za "Prolećnu izložbu" u 2018. godini prošli su radovi osamdeset devet umjetnika. 
ULUS-ovu "Prolećnu izložbu" posebnom čine i nagrade, koje se tradicionalno dodjeljuju od 1960. godine.

Odabir radova za izložbu u Muzeju Hercegovine Trebinje, koja se održava u okviru manifestacije Trebinjsko kulturno ljet, izvršila je viši kustos - istoričar umjetnosti Galerije ULUS-a, Olivera Vukotić.

Pored gospođe Vukotić, na svečanom otvaranju prisutnima će se obratiti i prof. Miroslav Lazović, akademski slikar i predsjednik Upravnog odbora ULUS-a.

 


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: