Počeo 6. Trebinje film festival: 'Zlatni platan' Svetlani Bojković i Metu Jovanovskom | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Počeo 6. Trebinje film festival: 'Zlatni platan' Svetlani Bojković i Metu Jovanovskom

Izvor: herceg tv | Datum:07.08.2018.

Doajenima balkanske kinematografije – glumcima Svetlani Ceci Bojković i Metu Jovanovskom sinoć su dodijeljene nagrade za izuzetan doprinos evro-mediteranskoj filmskoj sceni "Zlatni platan", čime je zvanično počeo 6.Trebinje film festival.

Glumica Svetlana Bojković je rekla da joj je izuzetna čast što je u Trebinju, gradu koga voli, te da je jako obradovana i iznenađena priznanjem koje ima divan naziv, jer je platan simbol grada ispod planine Leotar.

Ovo pokazuje da su ljudi iz moje branše ispratili moj rad i ovim priznanjem mi pokazali da je ono što radim imalo i ima smisla, a to je, naravno, uvijek prijatno nama koji stvaramo ovu umjetnost“, istakla je Bojković.


Glumac Meto Jovanovski je naveo da mu je drago što je u Trebinju, ali i žao što ranije nije bio u ovom gradu.
Lijepo je što postoji ovakav festival, spona za predstavljanje i nadopunjavanje različitih kultura, jer film nema granice niti barijere“, rekao je Jovanovski.


Bojković i Jovanovski dočekani su ovacijama trebinjske publike, koja je i ovaj put do posljednjeg mjesta ispunila ljetnu scenu Doma mladih, gdje se održava ovogodišnji festival.
Otvarajući festival, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Zoran Milošević rekao je da je Gradska uprava sa zadovoljstvom prihvatila da bude pokrovitelj manifestacije koja će svojim kvalitetom doprinijeti daljem pozicioniranju Trebinja kao grada kulture u regionalnim okvirima.
Umjetnički direktor festivala Peđa Milojević je podsjetio da su do 12. avgusta na programu festivala premijere 26 filmova iz 12 zemalja.
Počinjemo i projekat filmske ceste Hercegovine, jer Trebinje to zaslužuje kao jedan od nekad najvećih otvorenih filmskih studija bivše Jugoslavije. Dolazak domaćih i stranih ekipa u ovaj grad biće kulturni, ali i ekonomski značajan segment“, najavio je Milojević.
Sve projekcije održavaju se u Domu mladih sa početkom od 20.30 sati.
Pokrovitelji festivala su Grad Trebinje i Uprava za dijasporu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.


ZLATNI PLATAN POSTHUMNO NEBOJŠI GLOGOVCU

Nagrada „Zlatni platan“ ove godine je posthumno dodijeljena glumcu Nebojši Glogovcu, koji je zatvorio prošlogodišnji filmski festival.


Nagrada će u srijedu biti uručena supruzi Milici u Muzeju Hercegovine, gdje će biti otvorena i izložba posvećena nedavno preminulom glumcu.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: