Sutra u Muzeju Hercegovine otvranje izložbe 'Kolekcija Galerije '73' | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Sutra u Muzeju Hercegovine otvranje izložbe 'Kolekcija Galerije '73'

Izvor: Herceg TV | Datum:09.08.2018.

Svečano otvaranje izložbe slika ''Kolekcija Galerije '73'', povodom 45 godina od osnivanja galerije, će se, u organizaciji Galerije `73 iz Beograda i Muzeja Hercegovine Trebinje, održati u petak, 10. avgusta 2018. godine, sa početkom u 19.30 časova, u Galeriji Muzeja Hercegovine Trebinje.

Na otvaranju izložbe, prisutnima će se obratiti direktor Galerije '73 Mirela Pudar, kao i direktor Muzeja Hercegovine  Ivana Grujić, dok će izložbu svečano otvoriti Zoran Milošević, načelnik Odeljenja za društvene djelatnosti.

Izložba ''Kolekcija Galerije '73'' u Galeriji Muzeja Hercegovine Trebinje, biće otvorena do 18. avgusta 2018. godine.

Galerija `73 jedna je od najznačajnijih, a po riječima mnogih umjetnika, svakako najljepših izložbenih prostora u Beogradu. Godina nastanka- 1973. u kojoj je najznačajniji dizajner nekadašnje Jugoslavije Vjenceslav Rihter osmislio logo Galerije `73 i za koji je dobio nagradu kao najbolje dizajnersko rješenje te godine u bivšoj Republici Jugoslaviji, nagovijestila je uspješan put ove ustanove, kojim ona djeluje i danas. Galerija `73 postala je stjecište beogradske kulturne i društvene elite i nezaobilazno mjesto na mapi kulturnih zbivanja. Đorđe Krstić, Sava Šumanović, Milena Pavlović Barili, Mića Popović, Zoran Petrović, Mirski, Milić od Mačve, Mijović, Cvetković, neki su od najeminentnijih imena, čija su djela izlagana u „Galeriji `73“, tokom 45 godina od osnivanja galerije.

Tokom posljjednjih nekoliko godina, „Galerija `73“ oformila je vlastitu zbirku umjetničkih djela, nakon čega je, na inicijativu stvaralaca, stvorena i ideja o izlaganju djela van granica matične zemlje, kulturnoj razmjeni i predstavljanju savremene umjetničke produkcije na likovnoj sceni Srbije. Kao mjesto prvog predstavljanja radova iz Kolekcije Galerije `73 u regionu, odabran je Muzej Hercegovine Trebinje. Izložba slika ''Kolekcija Galerije '73'' obuhvata djela 24 umjetnika: Mirjana Mira Maoduš, Ljiljana Bursać, Jovan I. Rakidžić, Milan Krajnović, Milivoje Olujić, Zoran Rajković i dr.

 


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: