Portreti i pejsaži Vladimira Jovićevića pred trebinjskom publikom | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Portreti i pejsaži Vladimira Jovićevića pred trebinjskom publikom

Izvor: radio trebinje | Datum:16.08.2018.

U galeriji Kulturnog centra večeras je otvorena izložba slika i crteža Vladimira Jovićevića.

Mladi crnogorski umjetnik sa adresom u Firenci trebinjskoj publici predstavio se sa tridesetak portreta i pejsaža, rađenih uljem na platnu, odnosno ugljenom i kredom na papiru, a u tradiciji danas pomalo zaboravljenog realističkog likovnog izraza.

Izložbu je otvorio predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak istakavši da nas Jovićević putem svojih djela upoznaje sa vještinama koje je sticao u Tivtu, italijanskom Terniju, a posebno na akademiji umjetnosti u Firenci, gdje se usavršavao u realističkom slikarstvu.

U toku studija na akademiji u Firenci Jovićević je pokazao raskošan talenat i posvećenost radu i kao rezultat toga, 2013. godine, nagrađen je za najbolju sliku godine. Zahvaljujući svom ukupnom radu – ovaj veoma  uspješan umjetnik zadržan ja na akadamiji kao profesor crtanja, što je priznanje vrijedno divljenja i posebnog poštovanja“, kazao je Banjak.

Interesovanje za tradicionalno slikarstvo i realistički pristup portretu, kaže Jovićević, razvilo se još na počecima njegovog umjetničkog razvojnog puta, u slikarskoj školi u Tivtu.

I ta neka znatiželja me je i odvela u Firencu, na jednu od rijetkih akademija koja se još uvijek bavi tim načinom slikarstva. Portreti se rade po živom modelu i potrebno je više sati i više dana, uz prisustvo modela, da bi se realizovali portreti koji su do te mjere realistični. Na slikama su ljudi koje srećemo u svakodnevnom životu i koji samim svojim prisustvom i nekom svojom pričom inspirišu“, ističe mladi umjetnik.

Izlagao je više puta u Firenci i Crnoj Gori, jednom i u Londonu, a večeras je prvi put pred trebinjskom publikom, koja će u galeriji Kulturnog centra radove ovog umjetnika moći da pogleda i u narednih petnaestak dana.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: