Velikani kulture kao putokazi za budućnost | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Velikani kulture kao putokazi za budućnost

Izvor: radio trebinje | Foto: kc trebinje | Datum:18.08.2018.

U pozorišnoj sali Kulturnog centra Trebinje sinoć je odigrana predstava „Korak u budućnost“, autorski projekat muzičara, pisca i glumca Nenada Jankovića, poznatijeg kao Dr Nele Karajlić, i književnika Vuleta Žurića.

Nadrealno putovanje u budućnost – u dramskoj alegoriji autorskog dvojca, a izvedbi poznatih glumačkih imena Srbije i Republike Srpske – vodi preko prošlosti i velikana naše nacionalne kulture – Njegoša, Dučića, Kočića, Nušića i Tesle – čija nam životna iskustva i svevremerni citati, kao svojevrsni putokazi na raskršćima istorije, kazuju o iskušenjima i stradanjima, pobjedama i slavi našeg naroda.

Nema ništa važnije od kulture, lažu vas da je ekonomija bitnija. Ne može da bude ni ekonomije ako ne postoji kultura. Prvo se jedan narod organizuje, napravi svoj kulturni model, a onda napravi napredak u ekonomiji. Prvo je bio Betoven, a onda je došao Mercedes. Nije moglo biti suprotno“, kaže jedan od autora, Dr Nele Karajlić, dodajući da je ova predstava upravo pokušaj da naš čovjek shvati značaj kulture za opštedruštveni razvoj, da se mladi upoznaju a stariji podsjete da i naša kultura ima velikane zahvaljujući kojima u budućnost možemo koračati podignute glave.

Jer, nije bitanje ko je jači i bogatiji – već ko iza sebe ima dublje korijene. U posljednih dvadeset godina mi od straha spušamo glavu. A kako kaže jedna pjesma: Ne možete da vidite dugu ukoliko ne podignete glavu. Kočić, Dučić, Andrić i drugi naši velikani služe upravo da tu glavu podignemo“, kaže Dr Nele Karajić.

Gostovanje predstave omogućila je organizacija „Pozitivne snage Srpske“, koja će danas u bašti hotela „Platani“, od 11 časova, prirediti i promociju knjige Dr Neleta Karajlića „Solunska 28“.

"Pokušavamo da širom Republike Srpske – od sela do gradova – promovišemo državotvornu ideju kulturne, duhovne i prosvjetne obnove Republike Srpske. Bez kulturne, duhovne i prosvjetne obnove – mi nemamo šta da tražimo: kultura je krvotok jednog naroda i i svugdje tamo gdje ne dođe kultura i drugi razni vidovi društvenog aktivizma – ti krajevi i mjesta se gase“, ističe Dalibor Račić iz „Pozitivnih snaga Srpske“.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: