Prvi roman Neleta Karajlića promovisan u Trebinju | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Prvi roman Neleta Karajlića promovisan u Trebinju

Izvor: herceg tv | Foto: herceg tv | Datum:18.08.2018.

U bašti hotela Platani danas je promovisana nova knjiga Neleta Karajlića "Solunska 28". Promociju je pripredila organizacija Pozitivne snage Srpske, a sam događaj izazvao je veliko interesovanje brojnih Trebinjaca. 


Nakon tri godine i promocije prve knjige u Trebinju "Fajront u Sarajevu", koja je autobiografska, u najjužniji grad Srpske Nele Karajlić je došao da bi predstavio i svoj prvi roman, koji je spoj stvarnih događaja i autorove fikcije te prvi dio planirane trilogije.

Kao inspiracija za ovo djelo  poslužila mu je kuća na Dorćolu, koju je njegov pradjed sagradio početkom 20. vijeka. Kako je sam Karajlić istakao, ono što mu je u stvaralačkom procesu bilo najintrigantnije jeste sagledavanje kako je Beograd rastao i razvijao i kako je tokom svoje bogate i burne istorije iznjedrio zanimljive ljude. 

"Kada sam saznao priču o toj kući i da je moj otac tu bio dva puta, oba puta kao izbjeglica, 1941. i 1992. godine, stojeći ispred te kuće obećao sam joj da ću napisati veliki roman o njoj, pa makar pola toga i izmislio. A i za to što je izmišljeno teško je dokazati da se nije desilo“, rekao je Nele Karajlić tokom promocije knjige u bašti hotela Platani.

Promociju je priredila organizacija Pozitivne snage Srpske. Ističu da je uvijek lijepo doći u Trebinje, jer ovdje postoji visok stepen svijesti o tome koliko je zapravo kultura bitna, zbog čega ne čude samo pozitivne reakcije publike. Kao jedan od ciljeva, iz ove organizacije ističu kandidaturu našeg grada za evropsku prestonicu kulture. 


Knjiga "Solunska 28" naišla je na dobar odziv publike u Srpskoj i Srbiji, baš kao i u našem gradu, a bašta hotela Platani bila je premala da primi sve zainteresovane. Iako je izašla tek prije dva mjeseca, ova knjiga je već doživjela svoje četvrto izdanje.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: