Povodom 70 godina od smrti Atanasija Popovića: IZLOŽBA SABRALA DJELA IZ TREBINJA, DUBROVNIKA I SARAJEVA | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Povodom 70 godina od smrti Atanasija Popovića: IZLOŽBA SABRALA DJELA IZ TREBINJA, DUBROVNIKA I SARAJEVA

Izvor: Radio Trebinje | Datum:19.08.2018.

U okviru preobraženskih svečanosti u galeriji Muzeja Hercegovine sinoć je otvorena izložba radova Atanasija Popovića – prvog akademski obrazovanog likovnog umjetnika iz Trebinja, a povodom sedamdeset godina od njegove smrti.

Objedinjene u slikarevom rodnom mjestu, na izložbi su predstavljene Popovićeve slike i crteži – portreti, pejsaži, gradski motivi, platna socijalne tematike –  iz fundusa Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine iz Sarajeva, Umjetničke galerije Dubrovnika, Srpske pravoslavne crkvene opštine Dubrovnik, kao i Muzeja Hercegovine Trebinje, koji u stalnoj postavci čuva i najveći broj umjetničkih djela ovog znamenitog Trebinjca.

U ime domaćina, posjetioce izložbe u prepunoj galeriji pozdravila je direktor Muzeja Hercegovine Ivana Grujić, podsjetivši da je ova ustanova 1968. godine od Atanasijevog brata Uroša dobila na poklon 50 slika, sve crteže koje su posjedovali, ali i dio namještaja njihovog porodičnog doma.

Ona je dodala da je večeras izloženo i jedno novo Popovićevo djelo, jer je Muzej Hercegovine uspio da poslije 50 godina otkupi jedan ženski portret, koji će od sada biti dio stalne postavke djela znamenitog umjetnika u ovoj ustanovi.

Evo primjera da ni entitetske ni državne granice nisu prepreka da se u kulturi sarađuje, samo ako postoji dobra volja sa svih strana i da takva saradnja uvijek rezultira velikim kulturnim događajem, kakav je ovaj večerašnji zasigurno“, kazao je otvarajući izložbu gradonačelnik Trebinja Luka Petrović.

On je izrazio nadu da će izložba radova Atanasija Popovića iz ove tri ustanove kulture biti predstavljena i likovnoj publici u Dubrovniku i Sarajevu.

Jako mi je drago zbog ove naše saradnje i volio bih zaista da ih bude što više – ako ne možemo na neki drugi način, onda kroz kulturu i umjetnost da gradimo veze, jer umjetnost i jeste taj fini suptilni supstrat života“, poručio je i Marin Ivanović, direktor Umjetničke galerije Dubrovnik, iz čijeg fundusa je pet slika Atanasija Popovića obogatilo večerašnju izložbu.

Direktor Umjetničke galeriji BiH Strajo Krsmanović kazao je da je ova ustanova za potrebe izložbe ustupila 30 radova Atanasija Popovića, istakavši da uvijek nastoje da radove koji su u njihovom depou pokazuju publici.

A gdje bi bilo bolje mjesto za Atanasija Popovića od galerije Muzeja Hercegovine. Ponosni smo na ovu izložbu“, rekao je Krsmanović.

Čestitke povodom sutrašnjeg praznika, krsne slave grada Trebinjcima je uputila Milica Kotur, načelnik odjeljenja za zaštitu kulturnog nasljeđa pri Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske.

Izložba je realizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture RS i Grada Trebinja, a trebinjska publika biće u prilici da je pogleda do 18. septembra.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: