DRVENGRAD: Otvoren festival „Boljšoj“ | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

DRVENGRAD: Otvoren festival „Boljšoj“

Izvor: SRNA | Foto: SRNA | Datum:10.07.2015.

Foto: Srna

Reditelj Emir Kusturica otvorio je sinoć u Drvengradu, na Mokroj Gori, Treći festival klasične i savremene muzike „Boljšoj“. Kusturica, koji je osnivač i idejni kreator festivala, istakao je na otvaranju da se na Mećavniku, na mjestu gdje je nekada bio samo usamljeni plast sijena, uz pomoć pokrovitelja ruske kompanije „Gaspromnjeft“ ostvaruju mnogi snovi, koji su počeli filmovima, a nastavljaju se muzikom mladih ljudi.

„Kao čovjek koji se bavi muzikom već dugi niz godina sjećam se šta je značilo kad se nađem blizu Nikite Mihalkova i drugih. To su bili najsrećniji trenuci mog umjetničkog sazrijevanja zato što sam se nalazio pored onih koji su svoje snove već ostvarili“, istakao je Kusturica.

Foto: Srna

On je dodao da se, osim filmskih snova, ostvaruju i muzički snovi mladih umjetnika koji dolaze iz Srbije, Republike Srpske i Rusije na Mećavnik gdje se govori o nečemu što današnji svijet zaboravlja, a to je upravo da vasiona i ljudi mogu da žive u harmoniji izvan onoga što danas, nažalost, pokreće svijet, a to su vulgarne televizije, ratovi i sve što čini zlu stranu svijeta.

Zamjenik generalnog direktora „Gaspromnjefta“ za korporativne komunikacije Aleksandar Dibalj zahvalio je osnivaču festivala Emiru Kusturicu što je omogućio da ruski muzičari nastupaju na festivalu i pozdravio sve učesnike, a posebno rusku djecu koja su prvi put na festivalu.

„Treću godinu mladi muzičari iz Republike Srpske i Rusije nastupaju na Mećavniku, a ove godine prvi put došli su mladi talenti iz Sibira sa područja gdje naša kompanija dobija naftu“, rekao je Dibalj.

Foto: Srna

On je istakao da su Rusija i Srbija najbliže države i možda jedine u svijetu koje imaju bratsku vezu, podsjećajući da su zajedno učestvovale u oba svjetska rata i da su se uvijek borile za isto.

U programu svečanog otvaranja učestvovali su članovi vokalnog ansambla „Aleluja“ i mlade pijanistkinje Ksenija i Olga Davnis.

Nakon zvaničnog otvaranja, solistički koncert održao je proslavljeni ruski pijanista Jurij Rozum koji je u svojoj bogatoj karijeri dobio niz priznanja i nagrada sa eminentnih svjetskih takmičenja, kao i istaknuto priznanje Rusije za „Cijenjenog umjetnika ruskog naroda“ i medalje „Supreme Soviet“.

Sutra, druge festivalske večeri, nastupiće poznati violinista Nemanja Radulović uz pratnju Simfonijskog orkestra „Boljšoj“, posebno sastavljenog za ovu priliku, uz dirigentsku palicu Srboljuba Dimića, šefa opere u Meksiko Sitiju.

Festival, koji traje do subote 11. jula, zatvoriće kvintet „Boljšoj“ muzičkim oblikovanjem filma „Sreća“ Aleksandra Medvedkina, a „Nou smoking orkestra“ će se pobrinuti za dobru zabavu na samom kraju festivala.

Foto: Srna

Festival „Boljšoj“ promoviše mlade muzičke talente Rusije i Republike Srpske, a za festivalske nagrade – zlatnu, srebrnu i bronzanu matrjošku, u izvođenju klasičnih i savremenih ruskih kompozicija, takmičiće se 100 talentovanih mladih muzičara.

Ove godine će se u takmičarskom dijelu programa prvi put naći i učesnici iz Rusije, kao i studenti prestižnih muzičkih konzervatorijuma iz Pariza, Salcburga i Beča.

Festival je do sada pružio šansu za više od 200 mladih umjetnika muzičkih škola i akademija iz Srbije i Republike Srpske da se predstave stručnoj i široj javnosti.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: