'Trg od ćirilice' u Herceg Novom - Vladici Atanasiju nagrada 'Pečat hercega Šćepana' | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

'Trg od ćirilice' u Herceg Novom - Vladici Atanasiju nagrada 'Pečat hercega Šćepana'

Izvor: SRNA | Foto: Ilustracija | Datum:22.08.2018.

Nagrada "Pečat hercega Šćepana" večeras će na manifestaciji "Trg od ćirilice" u Herceg Novom biti dodijeljena umirovljenom vladici zahumsko-hercegovačkom Atanasiju /Jevtiću/ za knjigu "Od Kosova do Jadovna" koja je ove godine doživjela deveto izdanje.

Tu odluku danas je donio Upravni odbor "Trga od ćirilice", koji čine Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, protojerej-stavrofor Radomir Nikčević, protojerej Nikola Todorović, Budimir Dubak, Novica Đurić, Radomir Uljarević i Želidrag Nikčević.

Odlukom Upravnog odbora nagrada "Ćiriličnik" ove godine je pripala Izdavačkoj kući "Unireks" iz Podgorice.

Književni kritičar Želidrag Nikčević rekao je da ovu odluku nije bilo teško donijeti.

"Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije dao je ogroman doprinos srpskom narodu i njegovoj vjeri i duhovnosti, te ovogodišnja nagrada `Pečat hercega Šćepana` pripada njemu za knjigu `Od Kosova do Jadovna` koja je nedavno doživjela deveto izdanje", rekao je Nikčević za Radio Mitropolije crnogorsko-primorske "Svetigora".

Nikčević je rekao da će dodjeli nagrada na Trgu hercega Stjepana prisustvovati i vladika Atanasije.

"Nagradu `Ćiriličnik` ove godine je dobila izdavačka kuća Unireks iz Podgorice za svoj poluvijekovni doprinos izdavaštvu na ćirilici i stvaralaštvu srpskih pisaca iz Crne Gore", rekao je Nikčević.

On je najavio i programske sadržaje koji će obilježiti završnicu ovogodišnjeg "Trga od ćirilice", koji traje do 28. avgusta, ističući da se gotovo svako veče na manifestaciji pretvori u praznik.

"Turisti koji dođu da posjete `Trg od ćirilice` u Herceg Novom vide da ovdje ćirilica blista. Srećom blista i na ovim saobraćajnim putokazima od prije neki dan, tako da sve to uliva neku vrstu optimizma za koji mi mislimo da `Trg od ćirilice` daje ozbiljne argumente", zaključio je Nikčević.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: