Trebinje: Počeo prvi omladinski pozorišni kamp i festival 'Agon' | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Trebinje: Počeo prvi omladinski pozorišni kamp i festival 'Agon'

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Herceg TV | Datum:23.08.2018.

U organizaciji Kulturne scene „Male stvari“ Trebinje sinoć je u Domu mladih otvoren prvi omladinski pozorišni kamp i festival „Agon“, na kojem će učestvovati šezdesetak mladih glumaca i pozorišnih radnika iz Zavidovića, Doboja, Bugojna, Gradnića (Čitluk) i Trebinja.

Pokrovitelj projekta je Švajcarska agencija za razvoj i saradnju i Grad Trebinje, a partneri su Odred izviđača Trebinje i Dom mladih Trebinje.

Prvi omladinski pozorišni kamp i festival “Agon” svečano je otvorila Sanela Ademović, službenik iz Švajcarske agencije za razvoj i saradnju, koja je istakla da se projekat Kulturne scene „Male stvari“ Trebinje pokazao među najboljima i podržan je u okviru malih grantova za kulturu ove vlade.

Upravo rad na toj ideji razmjene iskustava i znanja, posebno među mladima je razlog zašto smo podržali ovaj projekat i pozorišnu umjetnost. Nadam se da će gradske vlasti prepoznati značaj ovog projekta i da će se nastaviti održavati i u budućnosti. Želim da svi učesnici uživaju u nekoliko dana pozorišne umjetnosti i da se lijepo druže“, navela je Ademović.

Učesnike je pozdravio i Zoran Milošević, načelnik odjeljenja za društvene djelatnosti koji je rekao da su podržali ovaj pozorišni omladinski kamp i festival, smatrajući da će svojim kvalitetom doprinijeti daljem pozicioniranju Trebinja kao grada kulture u regionalnim okvirima.

Glavni cilj ovog projekta je razmjena iskustava, znanja i pozorišnih podukata omladinskih pozorišta BiH. Važno je povezivanje, umrežavanje, sticanje novih prijateljstava jer je kultura ta koja uvezuje, koja briše sve granice i barijere. Trebinje je grad koji prima otvorenog srca sve ljude dobre volje, bez obzira na različitosti u naciji, vjeri, kulturi i boji kože. Naše trajno opredjeljenje je da gradimo budućnost koja podrazumijeva razumjevanje i uvažavanje druge vjere i kulture i saradnju umjesto destrukcije i mržnje “, naveo je Milošević.

Menadžer projekta i izvršni direktor Kulturne scene „Male stvari“ Trebinje Željko Milošević je istakao da je projekat započet 20. oktobra prošle godine, rezultiravši brojnim radionicama, okruglim stolovima, učešćima na festivalima u Zenici, Doboju, Vitezu, Bugojnu, Zavidovićima i Čitluku, a završni kamp i festival je u našem gradu.

Cilj projekta je razmjena iskustava, znanja i pozorišnih produkata omladinskih pozorišta BiH, stručno usmjeravanih, u saradnji sa partnerima projekta – Narodnim pozorištem RS Banjaluka, Bosanskim narodnim pozorištem Zenica i Narodnim pozorištem Mostar”, rekao je Milošević.

Edukaciono-okupacioni kamp biće održan na Ušću u Lastvi, a sa mladim glumcima radiće pozorišni radnici Slađana Zrnić, prvakinja Narodnog pozorišta RS iz Banjaluke vodiće radionice scenskog pokreta i scenskih borbi, a glumac Miroljub Mijatović, doktorand dramske pedagogije Univerziteta u Zagrebu i rukovodilac Dječije scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica će prenositi znanja na radionicama procesne drame.

Već 15 godina sam u radu sa mladim glumcima, ovo će biti jedan praznik i odmor, pogotovo na kampu Ušće. Najčešće mladim ljudima pričam o etici koja treba da postoji u pozorištu, uopšte i u životu, o koncentraciji i motorici, radnim navikama i šta čeka mladog glumca u budućem radu“, navela je Zrnićeva.

Na prvom omladinskom pozorišnom kampu i festivalu „Agon“ učestvuju i srednjoškolci i mladi glumci iz Centra za kulturu Zavidovići.

Učestvovali smo na još dosta sličnih kampova. Ovaj kao i svi drugi nam pomažu da se zbližimo sa drugim srednjoškolcima iz različitih krajeva BiH, da razmijenimo iskustva što se tiče glume, da razgovaramo o pozorištu i stekenemo nova prijateljstva“, kaže Iman Ahmić, mlada glumica iz Zavidovića.

Nakon svečanog otvaranja festivala odigrana je predstava „Sumnja“, rađena u koprodukciji Kulturne scene „Male stvari“ Trebinje i Gradskog pozorišta Trebinje.

Tokom pet festivalskih dana trebinjska publika biće u prilici da pogleda i sutra predstavu “Ifigenija” Centra za kulturu Zavidovići, u petak, 24. avgusta je komad “Smak svita” Dramske skupine HKUD “Didak” – župa Gradnići (Čitluk), u subotu, 25. avgusta je predstava “Pola – pola” Dramske grupe JU Gimnazija “Jovan Dučić” Doboj i u nedjelju, 26. avgusta je komad “Revolucija” Teatra Fedra Bugojno, kao i prezentaciju rada radionica.

Sve festivalske predstave biće igrane od 19 časova na sceni Doma mladih Trebinje, uz besplatan ulaz za sve zaljubljenike u pozorišnu magiju.

Dodjela priznanja i nagrada, te svečano zatvaranje prvog omladinskog pozorišnog kampa i festivala “Agon” je u nedjelju, 26. avgusta, u 23 časa, u Domu mladih Trebinje.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: