"Osvit" obogatio kulturno nebo Hercegovine | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

"Osvit" obogatio kulturno nebo Hercegovine

Datum:03.03.2015.

Zavičajni klub "Osvit" iz Bileće tokom šestogodišnjeg rada postao je prepoznatljiv ne samo u Bileći, već cijeloj Hercegovini i Republici Srpskoj, rekao je Srni predsjednik ovog društva Miodrag Ljumo Hrnjez.

Hrnjez kaže da je u potpunosti opravdan cilj formiranja društva, koje je organizovanjem brojnih pozorišnih predstava, večeri poezije, gitare, harmonike, te pokloničkih putovanja značajno obogatilo "kulturno nebo" Hercegovine.

"Ako umjetnost ne može promijeniti svijet, može da ga osvijesti. S ciljem poboljšanja kvaliteta života naših sugrađana nastojaćemo da "Osvit" bude i dalje nepresušna energija koja pokreće, spaja i rađa nove talente, te organizuje zanimljiva dešavanja na ovom poručuju", poručuju iz ovog kluba.

Prošle godine Zavičajni klub "Osvit" organizovao je tri premijerna i više od 10 izvođenja pozorišnih predstava, izložbu portreta najaktivnijih članova "Mlade Bosne", dok je poetsko-scenskim igrokazom obilježeno 100 godina od početka Velikog rata.

"Aktivno smo učestvovali u svim manifestacijama i humanitarnim akcijama u gradu, a tokom prošle godine organizovali smo i šest pokloničkih putovanja, posjetili četiri zemlje i više od 20 manastira, poklonili se desetinama čudotvornih ikona, cjelivali mošti svetitelja i donijeli blagodat u naše porodice, grad i Hercegovinu", kaže Hrnjez.

Prvi put "Osvit" je organizovao i Dane ruske kulture u okviru kojih je upriličena izložba fotografija pod nazivom "1026 godina od krštenja Rusije" i prikazivani poznati ruski filmovi, te izvedena pjesma "Trebišnjica" koju je, inspirisan ljepotom najduže ponornice Evrope, napisao, dvadesetih godina prošlog vijeka, ruski kadet Miša Slavinski.

"Osvit" je objavio i četiri književna prvijenca, među kojima dva romana sa zavidnom čitanošću.

Da je Bileća sa "Osvitom" dobila jedno novu kulturnu notu na kojoj joj mogu pozavidjeti mnogo veći gradovi govori i to da je prvi put u ovom gradu izvedena klavirska kompozicija, koju je izveo i komponovao Bilećanin.

Bilećani, ali i svi oni koji su se već odavno raselili sa ovih područja su zahvaljujući novinama "Osvit" informisani o životu i radu u ovoj opštini, kao i o znamenitim ličnostima i istorijskim događajima u vezi sa Bilećom.

"Vođeni svetosavskom mišlju da je naše samo ono što darujemo i da se ljubav dijeljenjem umnožava, za rođendan-šestogodišnjicu postojanja, svoje sugrađane obradovali smo puštanjem u rad našeg internet radija koji nosi ime našeg udruženja", kaže Hrnjez.

Izvor: Srna


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: