Trebinje: Večeras se završava omladinski pozorišni kamp i festival 'Agon' | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Trebinje: Večeras se završava omladinski pozorišni kamp i festival 'Agon'

Izvor: Radio Trebinje | Datum:26.08.2018.

Izvođenjem posljednje takmičarske predstave – „Revolucija“ Teatra Fedra iz Bugojna i dodjelom priznanja i nagrada, večeras će u Domu mladih Trebinje biti svečano zatvoren prvi omladinski pozorišni kamp i festival „Agon“, koji je, u organizaciji Kulturne scene „Male stvari“ Trebinje, u proteklih pet dana okupio šezdesetak mladih glumaca i pozorišnih radnika iz Zavidovića, Doboja, Bugojna, Čitluka i Trebinja.

Predstava „Revolucija“ počinje u 19 časova, uz slobodan ulaz, nakon čega će biti održan okrugli sto o ovom ostvarenju.

Ukoliko to vremenski uslovi dozvole, performans učesnika kampa i radionica, pod rukovodstvom glumice Slađane Zrnić, prvakinje Narodnog pozorišta RS, biće održan u 22 časa, u centru grada, između dva objekta hotela „Platani“.

U suprotnom, performans će biti izveden u sali Doma mladih.

Dodjela priznanja i nagrada i svečano zatvaranje festivala najavljeno je za 23 časa u Domu mladih, a o najboljima će odlučiti žiri festivala u sastavu: Ana Rudakijević, glumica, predsjednik i članovi: Ishak Jaliman, pozorišni i filmski producent iz Sarajeva i prof. Žana Vidaković, komparativista.

Nagrade festivala dođeljuju se za: najbolju predstavu u cjelini, najbolju režiju, kolektivnu igru, najbolja glumačka ostvarenja (za dvije ženske i muške uloge), kao i za najbolju predstavu po prosječnoj ocjeni svih učesnika smotre, a prema slobodnoj procjeni žirija, pohvale se mogu dodijeliti i mimo ovih kategorija.

Podsjetimo, od srijede, 22. avggusta, na Ušću kod Lastve održavao se edukaciono-okupacioni pozorišni kamp, a na sceni Doma mladih odigrane su festivalske predstave – „Sumnja“, rađena u koprodukciji Kulturne scene „Male stvari“ Trebinje i Gradskog pozorišta Trebinje“, Ifigenija” Centra za kulturu Zavidovići, “Smak svita” Dramske skupine HKUD “Didak” – župa Gradnići (Čitluk), te predstava “Pola – pola” Dramske grupe JU Gimnazija “Jovan Dučić” Doboj.

Tokom kampa na Ušću pozorišne radionice vodili su glumica Slađana Zrnić (scenski pokret) i glumac Miroljub Mijatović, doktorand dramske pedagogije Univerziteta u Zagrebu i rukovodilac Dječije scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica (procesna drama).

Pokrovitelj projekta je Švajcarska agencija za razvoj i saradnju, uz podršku Grada Trebinja, partneri su Odred izviđača Trebinje i Dom mladih Trebinje, a saradnici na projektu – Narodno pozorište RS Banjaluka, Bosansko narodno pozorište Zenica i Hrvatsko narodno pozorište Mostar.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: