Vjerski turizam - put od otuđenja | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Vjerski turizam - put od otuđenja

Izvor: Herceg TV | Datum:27.08.2018.

„Život  čovjeka je električni tok, a njegova duša svjetlost“- Nikola Tesla

U biblioteci Eparhijskog doma Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske „Prepodobni Justin Novi Ćelijski“, a u organizaciji Instituta za srpski jezik iz Nikšića i Društva srpskih književnika Crne Gore i Hercegovine „Srpski Jug“ Podgorica-Trebinje, održana je naučna tribina „Savremeni izazovi i uticaji vjerskog turizma“.

Ova tema je naslov predstavljene knjige dr Tripka Draganića, koji je na njoj doktorirao, i obogatio brojnim istraživanjima rijetkim na ovu temu. To su u svojim izlaganjima ove večeri potvrdili eminentni naučni i književni stvaraoci iz Crne Gore i Hercegovine: Prof. dr Vlado G. Vukasović, Prof. dr Radoslav Milošević (medijator ove večeri), Doc. dr Jovan Spaić, mr Milovan Rosić, protojerej Aleksandar Saša Ilić i autor dr Tripko Draganić.

Knjiga koju je objavio Institut za srpsku kulturu iz Nikšića, po ocjeni učesnika tribine, kroz naučnu cjelinu obrađuje i uklapa vjersko - religijske, ekonomsko-sociološke segmente, stavljajući kroz naučnu prizmu i analizu, sve prisutniji vjersko –hodočasnički turizam. Stara Hercegovina kroz vjekove potvrđuje svojim duhovnim bogatstvom da su Draganićeve analize tačne i da su  put za dalja izučavanja. Današnjem čovjeku, izloženom tehnološkoj revoluciji, programiranju i otuđenju, Vjera ostaje jedini put i spas da se ne otuđi od sebe i Boga i da se ne robotizuje i izgubi dušu.

Dr Tripko Draganić, bivši oficir, potom profesor na brojnim Fakultetima i nadasve pjesnik i tragač za korijenima, u kojima baštini i porijeklo velikog naučnika Nikole Teslem, čijeg Drštva u Crnoj Gori je osnivač i predsjednik, svoje Banjane i Svetu apostolsku crkvu pravoslavnu nosi u širokoj duši, čuvajući ih vjerom, umom i djelima.

Ove večeri pored naučnih analiza, posjetioci su bili u prilici da čuju i stihove iz štampanih knjiga poezije: Prevrnuta ploča, Nama zvona zvone,Očev orden i Kameni prag, kao i nedavno nagrađene stihove „Više Višegrada pravedna svjetlost“, pjesmu za koju je Draganić dobio prvu nagradu „Krajputaš“ na četvrtom Drinskom konkursu „Pjesme Andrićgradu 2018“, u organizaciji Poetskog kluba „Znakovi“, među 478 pjesama.

 

                                                                   Zoran Grgurević


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: