Podignut spomenik Luki Vukaloviću u Gajdobri | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Podignut spomenik Luki Vukaloviću u Gajdobri

Izvor: Slobodna Hercegovina | Foto: Slobodna Hercegovina | Datum:13.07.2015.
Kako je ponosno danas biti Hercegovac u Gajdobri. U srcu Bačke, Gajdborani su proslavili svoju krsnu slavu Svete Petra i Pavla, kao i 70 godina od dolaska Hercegovaca u ove krajeve. Posebnost ovog dana je veliki povratak vođe hercegovačkog ustanka Luke Vukalovića među svoje. Sabrao je veliki vojvoda svoje sunarodnike i u grudima zapalio vatru prkosa, tuge i ponosa...mail.google.comČast da otkriju impozantan spomenik Luki Vukaloviću pripala je idejnom tvorcu ove zamisli Ristu Dangubiću, predsedniku MZ Gajdobra i Slavku Vučureviću, gradonačelniku Trebinja.

Gajdobrani su pokazali privrženost starom zavičaju, pa nije ni čudo što je spomenik „Hercegovačkom Karađorđu“, „srpskom Garibaldiju“, kako su ga opisivali izuzetno nadahnuti govornici osvanula baš u vojvođanskoj ravnici.
Impresivan spomenik, na čijem postolju su uklesani Šantićevi i Dučićevi stihovi dobio je svoje mesto na centralnom trgu u Gajdobri koji i nosi ime Vojvode Luke Vukalovića.

012

 • Na trgu koji je tematski osmišljen, pored velelepne statue Luke Vukalovića je i fontana koja predstavlja brod kojim je otišao u Rusiju i koji je sa čežnjom gledao u nadi da će se vratiti među svoje Hercegovce i dovršiti borbu za slobodu protiv otomanske nemani.

 • 181-683x1024Luka Vukalović nije dočekao taj brod, nije dočekao ni hercegovačku pobedu nad Turcima, ali nikad nije izašao iz srca Hercegovaca i onda i danas ostao je vođa.

 • Opšti je utisak da će ovaj veliki srpski junak, sasvim sigurno, doživeti sudbinu Jovana Dučića, i da će njegovi zemni ostaci kad-tad doći u rodnu Hercegovinu. Možda je baš ovo ta generacija Hercegovaca koja će taj zadatak dovršiti do kraja.

  Identični spomenici biće otkriveni 2. avgusta na rodnim Zupcima i 19. avgusta u Trebinju.

  Zbog obilja materijala, kompletan izveštaj sa ovog velikog srpskog hercegovačkog sabora, za koji će vreme pokazati da je od istorijskog značaja,čitaćete tokom sutrašnjeg dana na stranicama Slobodne Hercegovine.


  Kategorija: Kultura

  Šta Vi mislite o ovome?

  NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

  Najčitanije u ovoj kategoriji: