Dr Goran Komar u Nevesinju održao predavanje 'Stećak i njegovo pismo' | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Dr Goran Komar u Nevesinju održao predavanje 'Stećak i njegovo pismo'

Izvor: Radio Nevesinje | Foto: Radio Nevesinje | Datum:16.09.2018.

U organizaciji Narodne biblioteke Nevesinje sinoć je u Gradskoj galeriji održano veče posvećeno očuvanju srpskog ćiriličnog nasljeđa.

Predavanje pod naslovom „Stećak i njegovo pismo“ održao je dr Goran Komar koji je govorio o srednjovjekovnim nadgrobnim spomenicima - stećcima.

U svom izlaganju Komar je naglasio da je Nevesinje za njegovo istraživanje izuzetno značajno zbog velikog broja stećaka koji su malo istraživani, kao i određenog broja natpisa koji nažalost nisu veliki.

– Najveći broj stećaka nalazi se u istočnoj Hercegovini, ima ih puno i u Bosni, a za nas su interesantni kako zbog svojih natpisa, tako i zbog svoje likovnosti – istakao je Komar.

On je rekao da je nakon dugogodišnjih istraživanja stećaka uvjeren da oni predstavljaju isključivo i strogo hrišćanske nadgrobne biljege, i ni u kom slučaju ovaj tip nadgrobnog spomenika ne može se, kako je to činila jugoslovenska nauka i nauka 19. vijeka u periodu okupacije BiH od strane austrougarske, vezati za jeretičke skupine i organizacije, poznate kao bogumili.

– Kada to kažem, ne želim da negiram da su i preci današnjih muslimana u BiH baštinici stećka i želim istaći da postoji jasna tačka divergencije u kojoj dolazi do razlaza – rekao je on.

U okviru predavanja prikazani su spomenici na području Nevesinja, odnosno nekropole sa visokim i masivnim nadgrobnim krstovima, i upravo su to elementi koji opredjeljuju ovaj tip nadgrobnog spomenika srpskom pravoslavnom narodu.

Komar je pojasio da ova predavanja imaju za cilj da doprinesu nečemu što već postoji u našem narodu, a to je da doprinesu uvjerenju da ovi nadgrobni spomenici i kompletno kulturno nasljeđe koje je obilježeno i predstavljeno stećkom pripada srpskom narodu, i da moramo sačuvati stećak koji se nalazi u atarima srpskih sela i vezan je za srpsko katastarsko zemljište.

Ovaj niz predavanja dr Komar je započeo prije osam godina i održana su u svim istočno-hercegovačkim opštinama.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: