U Gradskoj galeriji u Nevesinju otvorena izložba 'Stećci - svjetska baština' | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

U Gradskoj galeriji u Nevesinju otvorena izložba 'Stećci - svjetska baština'

Izvor: radi trebinje | Datum:18.09.2018.

U Gradskoj galeriji u Nevesinju sinoć je otvorena izložba „Stećci ̶ svjetska baština“. Postavku čine fotografije i osnovni podaci o nekroplolama stećaka upisanih na UNESKO-vu listu svjetske kulturne baštine.

Organizatori izložbe su Turistička organizacija Nevesinja, UNESKO i Ministarstvo civilnih poslova, a podršku je pružila i opština Nevesinje.

U ime Turističke organizacije posjetiocima se obratio Radoš Buha naglašavajući da je izložba stigla u „prijestonicu stećaka ̶ Nevesinje“ budući da je ovo opština sa najvećim brojem stećaka u regionu.

̶ Na više lokaliteta u opštini Nevesinje ima preko 4.000 ovih srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika, a najveća nekroppola Kalufi u Krekovima ima 462 stećka ̶ istakao je Buha.

On je podsjetio da su stećci 2016. godine upisani na UNESKO-vu listu svjetske kulturne baštine, kao zajedničko blago BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore i važan dio kulturnog i istorijskog nasljeđa.

Izložba u Gradskoj galeriji biće otvorena do 21. septembra.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: