U Narodnoj biblioteci promovisan časopis 'Srpski pregled' | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

U Narodnoj biblioteci promovisan časopis 'Srpski pregled'

Izvor: Hercegovina Press | Datum:25.09.2018.

U Narodnoj biblioteci Trebinje promovisan je treći broj časopisa za filozofiju, filologiju, književnost i umjetnost „Srpski pregled“. Urednik časopisa prof. dr Duško Pevulja rekao je da je posljednji broj u znaku šezdesete godišnjice od smrti Slobodana Jovanovića, jednog od najznačajnijih srpskih intelektualaca 20. vijeka.

On je istakao da je „Srpski pregled“ mlad časopis, utemeljen prije dvije godine, dok je časopis pod imenom „Srpski pregled“ izlazio još 1895. godine, kao preteča časopisa koji će obilježiti epohu moderne u srpskoj književnosti – mostarske „Zore“ i „Srpskog književnog glasnika“, a njegov utemeljivač bio je jedan od najvećih srpskih književnih istoričara i proučavalaca književnosti Ljubomir Nedić.

„Taj nam se naslov učinio zgodan iz dva razloga – prvo, da naglasimo nacionalni karakter časopisa, a drugo, što nam ta odrednica – pregled omogućava da budemo što obuhvatniji i obradimo što više tema iz različitih oblasti“, istakao je Pevulja.

On je kazao da „Srpski pregled“ kao dodatak časopisu izdaje i dvije specijalne edicije: Filozofija i Filologija.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: