Oružje ratnika srednjeg vijeka pred posjetiocima muzeja Hercegovine | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Oružje ratnika srednjeg vijeka pred posjetiocima muzeja Hercegovine

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Herceg TV | Datum:25.09.2018.

U Muzeju Hercegovine sinoć je otvorena tematska istorijska izložba „Doba viteštva – oružje i oklopi srednjovjekovnih ratnika iz zbirki Muzeja Republike Srpske“.

Na izložbi su prikazano 18 primjeraka srednjovjekovnog hladnog oružja iz razdoblja od 11. do 16. vijeka, koji se nalaze u fundusu Muzeja Republike Srpske, a prikupljani su od 1931. do 2012. godine, kada je iskopan posljednji eksponat oružja.

„U pitanju mu mačevi, koplja, buzdovani i bojne sjekire. I sve to oružje pronađeno je da području nekadašnje zemlje Donji kraj, a to je oblast sliva Vrbasa i Sane“, pojašnjava autor izložbe, muzejski savjetnik Janko Vračar.

Među eksponatima srednjevjekovnog oružja je i dobro očuvanu verižna košulja iz razdoblja od 14. do 15. vijek, a izložbu prate katalog i odgovarajući paneli u kojima je dat istorijski presjek razvoja srednjovjekovnog viteštva i tehnike ratovanja, sa posebnim osvrtom na vojnu organizaciju srednjovjekovne Srbije i Vizantije.

Vračar se nada da će posjetioci kroz tematsku istorijsku izložbu saznati više o viteštvu i bolje razumjeti srednji vijek, o kojem su, kako je rekao, još „krivicom“ prosvjetitelja ostale pogrešne predstave – da je riječ o mračnom dobu civilizacije.

Izložbu je otvorio načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Grada Trebinja Zoran Milošević istakavši da postavka na zanimljiv način posjetiocu približava jedan segment srednjovjekovne prošlosti, život ratnika i način njihovog ratovanja, kao i oružje koje su koristili.

„Ovo je važan dio naše srednjovjekovne prošlosti. Vrijednost izloženih eksponata je izuzetno velika, a poseban značaj ove postavke je što se ovakvi primjerci veoma rijetko mogu vidjeti u našim muzejima ili privatnim kolekcijama“, kazao je Milošević.

Tematsku istorijsku izložbu o srednjovjekovnom viteštvu posjetioci Muzeja Hercegovine mogu da pogledaju do 15. oktobra.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: