Najava: Pjesničko veče Blagoja Bakovića u bilećkom Domu kulture | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Najava: Pjesničko veče Blagoja Bakovića u bilećkom Domu kulture

Izvor: radio bileća | Datum:28.09.2018.

U bilećkom Domu kulture „Jevto Dedijer“ u nedjelju, 30. septembra biće održano pjesničko veče Blagoja Bakovića.

Početak je u 19 časova.

Blagoje Baković je srpski književnik. Rođen je 4. aprila 1957. godine u Bojištima kod Bijelog Polja.
Pjesme su mu prevođene na dvadeset osam jezika. Zastupljen je u preko pedeset antologija naše poezije na srpskom i stranim jezicima, u okviru Antologije srpskog pesništva dvadesetog vijeka, na ruskom jeziku sa pedeset pjesama. Uvršten je u lektiru i čitanke.

Dobitnik je brojnih književnih nagrada i priznanja. Godine 2005. dodjeljena mu je nagrada „Milica Stojadinović Srpkinja“ za ukupno djelo na srpskom jeziku. Zajedno sa pjesnikom Matijom Bećkovićem, dobitnik je nagrade „Pečat varoši sremskokarlovačke“ za knjigu „Sećanje na mrave“. Dobitnik je međunarodne nagrade Saveza pisaca Rusije „Konstantin Simonov“, za knjigu izabranih pjesama.

Za ukupno djelo, a za vjerno služenje otadžbinskoj literaturi, Savez pisaca Rusije, dodjelila mu je nagradu „Anton Pavlovič Čehov“. Za izuzetan doprinos razvoju kulture u Republici Srbiji i svesrpskom kulturnom prostoru dodjeljena mu je „Vukova nagrada“ za 2010. godinu. Ministarstvo za kulturu uprave grada Moskve, dodjelilo mu je međunarodnu nagradu „Zlatno pero“ 2011. Za knjigu pjesama za djecu „Kad porastem biću Nole“ Banatski kulturni centar dodjelio mu je plaketu „Sima Cucić“ za knjigu godine. Za knjigu pjesama „Vajar spava među kamenjem“, dobio je nagradu „Jefimijin vez“, za knjigu godine. 
Dobitnik je nagrade, „Lenkin prsten“, za pjesmu „Puna je tišina“, koja je proglašena najljepšom ljubavnom pjesmom srpskoga jezika u 2014. godini. Za ciklus knjiga pjesama za djecu i odrasle „Kad porastem biću Nole“, „Kad porastem biću Tesla“, „Kad porastem biću Kusta“, „Kad porastem biću Matija“, „Kad porastem biću zvezdaš“, XX međunarodni salon knjige dodjelio mu je nagradu „Zaharije Orfelin.“ 
Za životno pjesničko djelo, Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve dodelio mu je, 2016. godine, „Orden Svetog Despota Stefana Lazarevića“ koji su prije njega dobili Nikita Mihalkov i Emir Kusturica.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: