U Muzeju Hercegovine u subotu izložba 'Kontrapunkti' | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

U Muzeju Hercegovine u subotu izložba 'Kontrapunkti'

Izvor: muzej hercegovine | Datum:11.10.2018.

U okviru obilježavanja manifestacije Dučićeve večeri poezije, koja se ove godine održava od 12. do 14. oktobra, u Galeriji Muzeja Hercegovine Trebinje svečano će biti otvorena izložba dvojice vrhunskih slikara Dada Đurića i Vladimira Veličkovića, pod nazivom „KONTRAPUNKTI“.

Izložba, na kojoj preovladavaju grafike, donosi nam u likovnom smislu istovremeno zvučanje dvije samostalne melodijske linije, koje teku nezavisno jedna od druge, a istovremeno zvuče harmonski. Njihove tačke susreta odnose se na francusko okruženje, maestralni crtež, ekspresivnost linije, osobeni likovni rukopis, preziranje rutine stvaralaštva, fantazmagorične svijetove u kojima poniru u dubinu užasa.

Veličković i Đurić, nekadašnji članovi umjetničke grupe Mediala, postali su izraziti predstavnici figuracije, koji su hrabrošću i istrajnošću stvorili beskompromisno slikarstvo apokaliptičkog univerzuma.
Vladimir Veličković (1935) diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu 1960. godine. Izložbe slika priređuje od 1951. godine. U Parizu živi od 1966. godine. Izabran je za profesora na École Nationale Supérieure des Beaux-Arts u Parizu 1983. godine i na tom mjestu ostaje do 2000. godine. Za člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 1985. godine. Odlikovan je najvišim francuskim priznanjem iz oblasti kulture i umjetnosti, Commandeur dans l'ordre des Arts et des Lettres. Član je francuske Akademije lijepih umjetnosti i Makedonske akademije nauka i umjetnosti. U aprilu 2007. godine, Veličković je odlikovan francuskim Ordenom viteza legije časti. Izlagao je u većem broju zemalja Evrope i Amerike. Izraziti je predstavnik nove figuracije. Osnivač je Fonda za crtež „Vladimir Veličković“. 
Miodrag Dado Đurić (1933-2010) završio je Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu 1956. godine. Iste godine seli se u Francusku. Boravio je kratko u Njujorku, a potom u Centralnoj Africi. Godine 1960. nastanjuje se u malom normandijskom selu Eruvalu. Pored crteža i uljanih slika, radi grafike, kolaže i asamblaže. Takođe se bavio zidnim slikarstvom, vajarstvom i ilustrovanjem knjiga. Priredio je veliki broj izložbi slika, crteža, kolaža, grafika, skulptura... Dobitnik je Trinaestojulske nagrade za životno djelo, najvećeg državnog priznanja Crne Gore. Njegova djela nalaze se u mnogim muzejima, galerijama i privatnim kolekcijama. Bio je jedan od najistaknutijih predstavnika figurativne umetnosti.

Otvaranje izložbe je  u subotu, 13. oktobra u 18 časova.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: