Mi kakvi jesmo u Nušićevom ogledalu: Ansambl iz Beograda izveo 'Sumnjivo lice' | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Mi kakvi jesmo u Nušićevom ogledalu: Ansambl iz Beograda izveo 'Sumnjivo lice'

Izvor: radio trebinje | Foto: kc trebinje/ jovan vidaković | Datum:12.10.2018.

U Kulturnom centru Trebinje sinoć su predstavu „Sumnjivo lice“, po tekstu Branislava Nušića, izveli članovi pozorišne trupe „Okret“ iz Beograda.

Jedno od najigranijih i najpoznatijih djela u istoriji srpske komediografije, u kojem Nušić ismijava korumpiranost i pohlepnost pojedinca i društva, u izvođenju petočlanog ansambla naišao je na odličan prijem trebinjske publike.

Mladi glumac Marko Nikolić, koji je igrao sreskog kapetana Jerotija, navodi da su prezadovoljni reakcijom publike u našem gradu, u kojem su prvi put nastupili.

„Odgovornost je velika kad igrate ovako veliko, poznato i vrlo igrano djelo, morate da opravdate očekivanja. Trudili smo se da ne bježimo mnogo od izvornog teksta, ostali smo vjerni epohi, a da bismo komad prilagodili mlađoj publici, sveli smo trajanje predstave na 70 minuta i broj likova na sedam, pri čemu dvoje kolega igra po dva lika. Ubacili smo i pojedine filmske sekvence, što podiže atraktivnost predstave“, kaže Nikolić za Radio Trebinje.

Na pitanje zašto se i nakon 130 godina smijemo Nušiću i koliko smo, kao društvo, spremni da se promijenimo nabolje, Nikolić ističe da se smijemo, u stvari, nama samima, jer smo mi u ogledalu tekstova čuvenog komediografa.

„I za još 130 godina Nušić će biti aktuelan, što znači da se, kao društvo, ne mijenjamo pretjerano. Ovo Nušićevo ogledalo treba da nam posluži kao opomena kakvi zapravo jesmo“, smatra Nikolić.

Predstava „Sumnjivo lice“ u izvođenju trupe „Okret“ do sada je igrana u Srbiji, Crnoj Gori i Mađarskoj, a u planu su dalja gostovanja u Republici Srpskoj.

Ova trupa je formirana 2012. godine, sa ciljem da svojim predstavama mladima približi značajna djela domaćih stvaralaca. Glavni projekat trupe, koju čine i glumci: Marija Ćeranić, Nikola Krneta, Danijela Tanasković i Milan Vranešević je Teatar lektire, koji je počeo scenskom postavkom djela Jovana Sterije Popovića, a nastavljeno je komadom „Sumnjivo lice“.

„Današnja djeca malo čitaju, naša ideja bila je da spojimo pozorište i književnost. Sumnjivo lice igramo nekih tridesetak puta, mlada je predstava, još zri, a Kir Janja je imala skoro 50 izvođenja. Svuda smo bili jako lijepo primljeni, i kod najmlađe publike, učenika nižih razreda osnovnih škola, koja je najiskrenija. Ostajemo dosljednji pravcu srpske klasične komedije, pripremamo novu predstavu, ne možemo još otkriti koja je, ali se nadamo da ćemo na proljeće opet gostovati u Trebinju“, rekao je Nikolić za Radio Trebinje.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: