'Poslednja pesma' u čast Dučiću odigrana u Kulturnom centru | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

'Poslednja pesma' u čast Dučiću odigrana u Kulturnom centru

Izvor: radio trebinje | Foto: jovan vidaković | Datum:13.10.2018.

U okviru „Dučićevih večeri poezije“ u pozorišnoj sali Kulturnog centra sinoć je izvedena predstava „Poslednja pesma“.

Komad posvećen pjesniku Jovanu Dučiću režirao je i adaptirao Marko Misirača, po tekstu Anite Pantić.

Dučića igra Nebojša Kundačina, glumac Narodnog pozorišta iz Beograda, Dučićevu veliku ljubav Jovanku Jovanović – Todorović tumači Maja Kolundžija – Zoroe, glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske, a njegovog mladog rođaka Milan Zarić.

Radnja je smještena između 1941. i 1943. godine u salonu vile Dučićevog rođaka Mihaila, na obali Mičigenskog jezera, gdje veliki pjesnik, sluteći da mu se život primakao kraju, prebira po uspomenama, svemu onome što je iza sebe ostavio u privatnom i javnom životu.

„Dučić u jednom trenutku, pred kraj života, u Americi, shvata da je daleko od svoje otadžbine i svog naroda kojeg je zahvatio Drugi svetski rat. Shvata da ne može da pomogne, da je odsečen, a shvata i da je njegov životni put pri kraju. Pred sobom vidi jednog mladog čoveka, Jovana, i to je ključni trenutak u životu kad shvatamo da je sve prolazno, a da se život i dalje nastavlja. Jedan Jovan završava, drugi nastavlja“, kazao je  Kundačina.

Vlada Kraljevine Jugoslavije je Dučića, kome je tada bilo skoro sedamdeset godina, poslala u specijalnu misiju u Ameriku…

Predstava je premijerno izvedena 2013. godine, a povodom 70 godina od smrti Jovana Dučića.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: