Iskoristite jedinstvenu priliku da pogledate izložbu „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata“ koja je otvorena do 30. jula u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Iskoristite jedinstvenu priliku da pogledate izložbu „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata“ koja je otvorena do 30. jula u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici

Datum:22.07.2015.

Na Vidovdan, u Kripti Sabornog Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici održano je svečano otvaranje izložbe Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata.

13Ova izuzetna i za istorijsko pamćenje značajna izložba organizovana je sa blagoslovom Njegovog Visokopreosveštenstva Amfilohija, a u saradnji sa Pravoslavnom Mitropolijom Crnogorsko-Primorskom. Izložbu možete pogledati do 30. jula 2015. g.

Obeležavanje stogodišnjice Prvog svetskog rata za ceo srpski rod predstavlja svojevrsnu privilegiju – privilegiju spoznanja društvenog i civilizacijskog hoda kroz vreme i konstituisanja kulturno-istorijske vertikale. Jubilej je povod za suočenje potomaka sa dimenzijama i dometima istorijskog pregnuća predaka, jer je duga istorija, koju jubilej označava onaj kontinuum, jedinstveni ritam istorije koji proteže svoj uticaj na vreme izvan sopstvenog trajanja. Upravo u kulturi pamćenja čovečanskog samopregora naših predaka u gorućim istorijskim trenucima krije se tajna našeg samospoznanja, zadatak za istinito istorijsko življenje i, konačno, validno i verodostojsno promišljanje iskustava i posledica Prvog svetskog rata.

Naša istorijska odgovornost i zadatak zasniva se na razumevanju i promovisanju kulturnog nasleđa srpskog naroda, kao nezamenljivog segmenta kulturne baštine evropskih naroda. Kao takva, srpska istorija i kultura je ravnopravni član evropske i svetske istorije i kulture, a srpski narod jedan od najtužnijih svedoka strahovitog stradanja učesnika u Prvom svetskom ratu. Zasluge srpske vojske i mnogih pojedinaca za završetak rata su ogromne, a žrtve koje je podneo srpski narod zaslužuju sećanje.

Otuda „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata“ oživljava ceo jedan prohujali svet za nas. To je onaj svet koji je usađen u nas, a koji smo negda zaboravili, boreći se sa stihijama duhovno oskudne svakodnevice. Istorija, koja nije narativ, uči nas činjenici da svaki pojedinac, bez obzira na duh epohe, pati od samoskrivljene nezrelosti. Veliki rat za civilizaciju bio je duboko otrežnjujući udes za pojedinca na početku 20. veka, običnog čoveka koji je brinuo brige svoje epohe. A tragično ratno iskustvo srpskog pojedinca u drugoj deceniji 20. veka i duboko prožimajuća svest o tom pojedincu postaje prosvetljujući trenutak za srpskog čoveka u drugoj deceniji 21. veka jer reaktuelizuje pitanja identiteta, istine i slobode.

Istorija nas, zato, obavezuje da ovo katarzično iskustvo ne prepustimo mraku zaborava, već da se osvestimo i pokrenemo obnovu opštih vrednosti: ljubav, čast, kulturu sećanja, stvaralaštvo i nadasve – humanost. Istorija nas poziva da pokažemo „umeće pamćenja“ i preuzmemo ličnu odgovornost za budućnost naših potomaka. Istorija nas obavezuje da ispričamo veliku priču o našim slavnim precima.

Zato je moto ove izložbe moto celog srpskog i drugih istorijskih naroda: OŽIVIMO SEĆANJA! OSVEŽIMO PAMĆENJE! POMOZIMO ISTORIJI!


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: