Nevesinje: 'Šantićeva druga kuća' sabrala ljubitelje poezije | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Nevesinje: 'Šantićeva druga kuća' sabrala ljubitelje poezije

Izvor: Radio Nevesinje | Datum:21.10.2018.

Pod nazivom „Šantićeva druga kuća“sinoć je u Gradskoj galeriji u Nevesinju priređeno kulturno-umjetničko veče posvećeno velikom hercegovačkom pjesniku.

Opštinski odbor „Prosvjete“ pripremio je zanimljiv repertoar muzike i poezije, a posjetioci su imali priliku da pogledaju i konceptualnu izložbu Šantićevih pjesama. Najveći dio manifestacije „Šantićeve večeri poezije“ održava se u Mostaru, a jedan segment je rezervisan za Nevesinje, grad koji je Šantić mnogo volio i u kojem je napisao svoje najljepše pjesme.

Publika je uživala u Šantićevim stihovima koje su govorile glumica Dragana Matrak Bukvić i profesorica Nataša Medan. Posebnu čar večeri dale su etno grupe „Simonida“ i „Sveti Dimitrije“ koje su svojim interpretacijama pobrale gromoglasne aplauze.

Predsjednik Opštinskog odbora „Prosvjete“ Goran Duka naglasio je da je konceptualna izložba sabrala 60 Šantićevih pjesama posloženih azbučnim i abecednim redom.

– Iako autorski opus velikog pjesnika nadahnjuje generacije ljubitelja pisane riječi, još uvijek se mogu naći Šantićeve pjesme koje široj javnosti nisu poznate ̶ rekao je Duka.

Na izložbi je postavljeno i vinčansko pismo, kao dokaz kulturnog kontinuiteta srpskog naroda.

Ovogodišnje 99. Šantićeve večeri poezije trajaće do 28. oktobra, kada će u Mostaru biti dodijeljena Šantićeva nagrada.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: