Priče iz Ratomira na Sajmu knjiga u Beogradu | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Priče iz Ratomira na Sajmu knjiga u Beogradu

Izvor: Radio Trebinje | Datum:28.10.2018.

Novinar Radio Trebinja Ratomir Mijanović uspješno je promovisao literarni prvjenac, knjigu „Priče iz ratomira“ na 63. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, na štandu Republike Srpske.

„Izuzetno sam zadovoljan promocijom, još sam u čudu. Jednostavno, morate biti impresionirani kada se vaše djelo predstavlja na jednom ovakvom mjestu, gdje je samo kroz Halu 2 i pored štanda RS juče prošlo na hiljade posjetilaca. To je najbolja potvrda da trud nije bio uzaludan“, kaže Mijanović u telefonskoj izjavi za Radio Trebinje.

O knjizi „Priče iz ratomira“, sa dvadeset tri kratke priče, zasnovane na istinitim događajima iz ratnih godina u Hercegovini, koju je novinar Radio Trebinja posvetio nebeskom stroju Hercegovine, znanim i neznanim herojima koji su položili svoje živote u ratu, govorili su jedan od junaka njegove knjige, predsjednik Zavičajnog kluba „Osvit“ iz Bileće Miodrag Ljumo Hrnjez i pjesnik Božidar M. Glogovac.

Hrnjez je naveo da su Mijanovićeve priče pogodne za ekranizaciju i da je “njihova vrijednost istina“, a Glogovac je autorovu ratnu biografiju doživio kao rađanje velikog književnika, koji je svojim djelom podario lovorov vijenac za svoje ratne drugove.

„Knjiga je mala gabaritom, ali sve što ima prizvuk „malog“ nagovještava rađanje velikog književnika. Meni se čini da je autor ovom knjigom zagrmio kao svojevremeno Matija Bećković kada je postao „Mina“ i „Voz bez šina“,  rekao je Glogovac .

Dodao je da su dvije važne preokupacije u knjizi – ljubav i vojnička čast, kao uzvišeni i sveti čin.

„Ova knjiga se ne može prepričati, jer svaka priča je posebna cjelina i svako nosi svoju poruku. U njoj ima za svakog ponešto, a naročito za nas Hercegovce, jer junaci ove knjige nisu dozvolili da se ponovo napune jame bezdanice“,  zaključio je Glogovac.

Dijelove iz knjige sinoć je govorio mladi Trebinjac  Jovan Jovanović, student četvrte godine FDU Beograd, a program je vodila Trebinjka Maja Todić, rođena Vukomanović. U programu je učestvovala i naša sugrađanka Vera Basor, koja trenutno živi i radi u Beogradu.

„Hvala Ljumu, hvala i Glogovcu, koji me je predstavio na svoj poseban način, istakavši da je koliko je god moja knjiga mala, ogromno ono što se nalazi između njenih korica. Ovakve riječi mi daju snagu da zaboravim kako mi je bilo teško kada sam počeo da pišem knjigu, i na razne probleme koje sam imao. Veliko hvala učesnicima promocije i svima koji su sinoć došli da me podrže“, kaže Mijanović.

Promociju je, ističe, pratio veliki broj Hercegovaca i ljubitelja knjige iz Republike Srpske i Srbije. Knjiga našeg kolege okupila je veliki broj Trebinjaca koji danas žive i rade u Beogradu, ali i njegovu porodicu, prijatelje i nekadašnje saborce.

„Ono što mi je posebno drago bilo jeste da je na promociji bilo dosta Trebinjaca, koji su odavno otišli iz našeg grada, oženili se i udale se, došli su sa svojom djecom na promociju, sve je bilo puno na našem štandu i oko njega. Srce mi je zaigralo kada sam ugledao Novicu Gušića, komandanta Nevesinjske brigade VRS, koji je sa nama bio akter mitrovdanskih i drugih ofanziva, bili su i pukovnik Milenko Lalović, zvali smo ga pukovnik Zavrata i pukovnik Veliša Miljanović, i još niz oficira VRS iz tih ratnih dana, lijepa ekipa dobrih i čestitih ljudi“, priča Mijanović.

Kroz smijeh dodaje da su mnogi posjetioci promocije Fondacije braće Karić, koja je organizovana preko puta štanda RS „promijenili stranu“ i došli na njegovu promociju, jer ih je zaintrigirala – i pored glamuroznosti koju Karići itekako znaju da pokažu.

Ponude za nove promocije pristižu sa svih strana.

 „Žarko J.Ratković, predsjednik Udruženja Trebinjaca „Jovan Dučić“, sa sjedištem u Beogradu,  predložio mi je da da promocija bude organizovana u ovom udruženju, da okupimo što više Trebinjaca i Hercegovaca. Ideja mi se dopala i bilo bi mi drago da je realizujemo. Prvog novembra promovišemo knjigu u Bileći, petog novembra u Nevesinju, planirane su i promocije u Banskom dvoru u Banjaluci, Ruskom centru u Nikšiću, Kući Iva Andrića u Herceg Novom. Ima nekih ideja da idemo i u Novi Sad, Klek i Gajdobru, ne znam hoću li imati snage za sve te promocije, bojim se da ne dosadim ljudima“, kaže novinar Radio Trebinja.

U međuvremenu je, na osnovu pojedinih priča iz kniige, napisao scenario za film, neku vrstu omnibusa, koji je poslao na dvije adrese u Beogradu.

„Dobre su reakcije, pohvalno su se izrazili o scenariju, ima na njemu još dosta rada, to je dugotrajan proces. Predloženo mi je da knjigu pretočim u roman, jer moja knjiga, kažu, ima potencijala, pominju se i ozbiljne izdavačke kuće, vidjećemo šta će od toga biti, to jo sve, što mi kažemo u Trebinju – o dugu štapu“, skromno će novinar.

Upitan da prokomentariše domete ovogodišnjeg sajma i činjenicu da je, pored ozbiljnih autora, jedan od hitova i knjiga rijaliti zvijezde Kristine Kije Kockar, Mijanović ističe da ga takva dešavanja ne iznenađuju.

„Sajam je apsolutna ludnica, više se ne zna ko, šta i gdje promoviše. To što je Kija hit sajma uopšte me ne čudi, narod je, u najvećoj mjeri, obezglavljen i obespamećen. Sa druge strane, raduje me da se i dalje cijeni kvalitet ozbiljnih autora, poput Ljiljane Habjanović Đurović, koja je na sajmu promovisala novi roman, pod nazivom „So zemlji“, o životu i podvigu Svetog Vasilija Ostroškog. Drago mi je da sam imao priliku da razgovaram sa njom, poklonili smo knjige jedni drugima, i tom prilikom sam joj govorio o Mrkonjićima iz ratnih godina, neke detalje koje nije znala i kojim je bila oduševljena“, rekao je novinar Radio Trebinja.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: