U Beogradu završen 63. Međunarodni sajam knjiga | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

U Beogradu završen 63. Međunarodni sajam knjiga

Izvor: RTRS | Datum:28.10.2018.

U Beogradu je završen 63. Međunarodni sajam knjiga, koji je pod sloganom "Radost čitanja" okupio gotovo 1.000 izlagača iz zemlje i svijeta. Veoma uspješno na najvećoj smotri pisane riječi u jugoistočnoj Evropi predstavila se i Republika Srpska.

Beogradski sajam knjiga i ove godine je opravdao reputaciju najvećeg i najznačajnijeg kulturnog događaja u Srbiji, a po svim parametrima u vrhu je evropskih događaja koji njeguju kulturu pisanja i čitanja.

On je mjesto susreta čitalaca s knjigama i piscima, širenja znanja i kulturne saradnje. Održano je više od 600 programa, deset izložbi, a organizatori ističu rekordnu posjećenost.

"Mogu da kažem da je to vjerovatno posljedica srpske kulture u kojoj je knjiga temelj, istorijski vrlo važna u našoj kulturi i to je način da mi razumijemo posjetu svih kategorija stanovništva", rekao je Zoran Avramović, predsjednik Odbora Sajma knjiga.

Deseti put Republike Srpska je organizovano predstavila kulturu, nauku i umjetnost izdavačkom djelatnošću, doprinoseći očuvanju srpskog jezika, pisma i tradicije. Ovogodišnji nastup bio je posvećen 150. godišnjici Srpske čitaonice u Banjaluci. Predstavila su se 54 izdavača, a promovisano 114 izdanja.

"Nastup je bio vrlo uspješan, sama činjenica da su sve promocije bile posjećene, što je u odnosu na prethodne godine značajan pomak, govori da su naši izdavači napravili jedan kvalitativni iskorak u svemu onome što su izdali između dva sajma", tvrdi Mlađen Cicović, direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

U Udruženju izdavača Republike Srpske veoma su zadovoljni što su svojim izdanjima privukli pažnju sajamskih posjetilaca.

"Beogradski sajam, što se tiče izdavača iz Republike Srpske, u potpunosti je opravdao naša očekivanja, a nadam se da smo i mi opravdali očekivanja ovog sajma. Održali smo više od 70 promocija, 33 izlagača su nastupila na zajedničkom štandu, a posjeta i interesovanje bili su veliki", naglašava Nenad Novaković, predsjednik Udruženja izdavača Republike Srpske.

Uručene su i tradicionalne novinarske nagrade - za najprofesionalniji odnos prema medijima nagrađena je Laguna, a za najboljeg izdavača Geopoetika.

"25 godišnjica se lijepo podudarila sa nagradom. Nadam se da ona nije osnovni razlog za nagradu, jer smo sve ove godine pokušavali da zadržimo kriterijum koji smo prvog dana zasnovali i nadam se da je očuvan", naglasio je Vladislav Bajac iz Geopoetike.

Raznovrsnom sajamskom ponudom zadovoljni su i posjetioci, koji poručuju da sajam pokazuje da knjiga ima budućnost.

Na završetku sajma predstavnici Maroka, zemlje - počasnog gosta, simbolično su predali Otvorenu knjigu predstavnicima Egipta, koji će titulu počasnog gosta imati sljedeće godine.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: