Medalja Puškina srpskom glumcu: Putin odlikovao Miloša Bikovića | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Medalja Puškina srpskom glumcu: Putin odlikovao Miloša Bikovića

Izvor: Večernje novosti | Datum:05.11.2018.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin uručio je srpskom glumcu Milošu Bikoviću rusku državnu nagradu - Medalju Puškina, na svečanoj ceremoniji organizovanoj u Velikom kremaljskom dvorcu povodom Dana narodnog jedinstva.


Medalja Puškina ustanovljena je 1999. i dodjeljuje se za zasluge u oblasti kulture, prosvetiteljstva, književnosti i umjetnosti, za veliku ulogu u očuvanju kulturnog nasljeđa i za zbližavanje kultura i nacija. Biković je predsjedniku Putinu zahvalio na ruskom jeziku, što je ispraćeno velikim aplauzima, a svečanosti u Andrejevskoj sali Kremaljskog dvorca prisustvovale su mnogobrojne zvanice iz društvenog, političkog, kulturnog, naučnog i religijskog života Rusije i svijeta.

Putin je u svom obraćanju istakao da za Rusiju visoki ideali patriotizma imaju posebnu vrijednost. Na njima je, kako je istakao, zasnovana nepobjediva snaga ruskog naroda, koja je više puta iznenađivala i oduševljavala svijet.

- Osjećaj patriotizma je važan dio opštenacionalne kulture, srž našeg genetskog sjećanja - rekao je ruski predsjednik, ističući da Dan narodnog jedinstva ima, prije svega, istorijski, moralni i duhovni značaj.

- On označava vjernost otadžbini, spremnost na zaštitu, na rad na njenom prosperitetu - rekao je Putin.

Dan narodnog jedinstva obilježava se 4. novembra od 2005. godine, i ovaj datum se praznuje kao pomen na događaje iz 1612, kada su ustanici, predvođeni Kuzmom Minjinom i Dmitrijem Požarskim, oslobodili Moskvu od poljskih osvajača. Istorijski, ovaj praznik je povezan s krajem smutnih vremena u Rusiji u 17. vijeku.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: