Nevesinje: Promocija knjige 'Priče iz ratomira' uvertira za Mitrovdanske svečanosti | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Nevesinje: Promocija knjige 'Priče iz ratomira' uvertira za Mitrovdanske svečanosti

Izvor: Radio Nevesinje | Datum:06.11.2018.

Povodom sjećanja na Mitrovdanske bitke 1992. i 1994. godine Ratni veterani Nevesinje organizovali su sinoć u Gradskoj galeriji u Nevesinju promociju knjige „Priče iz ratomira“ prvjenac novinara Ratomira Rata Mijanovića iz Trebinja. 

Kako u ratu, tako i u miru sa Ratomirom sinoć su bili njegovi saborci i ratni drugovi koji su svojim prisustvom dali poseban pečat ovoj večeri. Branislav Zečević, Goran Lojpur i Jovan Bratić sa velikim poštovanjem govorili su o Ratu Mijanoviću.

Radio drame „Partija bilijara“ i „Dječak sa kote 243“ na trenutak su oživile ratno vrijeme, kada su mnogi mladići preko noći odrasli i postali hrabri junaci, a da ih pritom niko ništa nije pitao. Upravo ova knjiga govori o takvim ljudima, malim i običnim, a sa druge strane velikim i hrabarim. Iz svake priče možemo da naučimo šta je to ljubav, poštovanje, vjera, hrabrost, praštanje...

Knjiga govori o istinitim ratnim pričama koje je Mijanović, i sam učesnik Odbrambeno – otadžbinskog rata, prikupljao duži niz godina. Knjiga je zapravo važna opomena budućim generacijama da mir nema alternativu, ali da se isto tako događaji iz slavne prošlosti ne smiju zaboraviti, odnosno da ono što nije zapisano –nije se ni dogodilo!

Sagovornici u pričama su ratni drugovi iz hercegovačkih jedinica Vojske RS. Dvadeset i tri priče koje zrače ljubavlju, iskrenošću, toplinom, rodoljubljem i dobrotom su zapravo ispovijesti običnih smrtnika (kojima je Mijanović podario besmrtnost) koji su bili spremni na sve, pa da i život svoj polože za Otadžbinu! 

Obraćajući se prisutnima Ratomir Mijanović je pročitao priču „Todorov san“ koja nosi predznak Nevesinje.

Zahvaljujem se svima koji su pomogli izdavanje ove knjige, da istina o mladim ljudima i borcima, koji su mladost ostavili na ratištu, ugleda svjetlost dana – naglasio je Mijanović.

Predsjednik Zavičajnog kluba „Osvit“ iz Bileće Miodrag Ljumo Hrnjez naglasio je da je knjiga nastala na istini, da je sa ljubavlju tkana i da se sa ljubavlju dijeli i čita.

– Očekujem da Ratomir nastavi da piše ovakve priče, jer poenta je da se ne zaborave oni koji su nam dali slobodu u kojoj mi danas uživamo i stvaramo. Volio bih da iz ove knjige nastane bar jedan film, a svi znamo koliko je u Nevesinju bilo događaja koji zaslužuju da budu ekranizovani – rekao je Hrnjez.

Hrnjez je dodao da moramo više voditi računa o našoj bliskoj prošlosti, da je ne zaboravimo, jer bi nam budućnost bila vrlo teška.

– Ratomir je darovit pisac, ali u njemu postoji borba između pisca i novinara, a ja lično navijam za Ratomira pisca i književnika – pojasnio je Hrnjez.

Predsjednik Književne zajednice „Jovan Dučić“ iz Trebinja Novica Telebak Teni rekao je da je Rato Mijanović iznenadio sve svojom knjigom i izrazio nadu da će u skorijoj budućnosti biti još novih naslova.

– Ovo je 83. knjiga u izdanju Književne zajednice „Jovan Dučić“ i posebno nam je drago što je to naš Hercegovac i njegova knjiga „Priče iz ratomira“ – istakao je Telebak.

Izdavač ove knjige je Književna zajednica „Jovan Dučić“ iz Trebinja zajedno sa Svetom knjige iz Beograda.

Od rata su prošle 23 godine, ali sinoćna promocija oživila je mnoge događaje, koji su samo čekali pogodan momenat da opet, bar na trenutak, postanu stvarni i upečatljivi.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: