Vladika Grigorije osveštao crkvu u Odžaku kod Nevesinja | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Vladika Grigorije osveštao crkvu u Odžaku kod Nevesinja

Izvor: Radio Nevesinje | Foto: Radio Nevesinje | Datum:26.07.2015.

Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije osvještao je danas u Odžaku kod Nevesinja novoizgrađeni Hram svetih Kirila i Metodija.

Potom je u hramu, u prisustu velikog broja vjernika, sa sveštenstvom Eparhije služio svetu arhijerejsku liturgiju. Ovo veliko duhovno sabranje nastavljeno je uz trpezu ljubavi.

Naglašavaji da je ovo divan dan za čitavo Nevesinje vladika Grigorije je rekao da izgradnjom crkve „dobijamo mjesto na kojem se poučavamo da nam je Bog dao sve i da će svima koji vjeruju u njega darovati život vječni“.

Citirajući drevnu mudrost „da se radujemo licu jedan drugoga kao licu Boga svoga“, vladika Grigorije je poručio vjernicima da uzdignu i prosvijetle svoja lica, da gledaju jedan drugoga kao sina Božijeg, ukazujući da će tako njihov život biti neizmjerna radost.

Načelnik opštine Nevesinje Momčilo Šiljegović rekao je da je hram u proteklih pet godina građen uz veliki trud mještana i dobru volju donatora.

Predsjednik Odbora za izgradnju hrama Anto Šipovac naglasio je da je Odžak konačno dobio duhovno središte kakvo su mještani oduvijek željeli. Uručujući zahvalnice najvećim donatorima Šipovac je rekao da je evidentirano nekoliko hiljada priložnika iz Nevesinja, Gacka, Berkovića i Kalinovika.

I ostali članovi Odbora istakli su da je izgradnjom hrama Odžak dobio mjesto za vjersko okupljanje i narodno saborovanje. Dragan Brenjo je rekao da je posebno arhitektonsko rješenje dalo hramu još ljepši sjaj, a Mile Uljarević je naglasio da je izgradnja crkve primjer narodne solidarnosti.

Projekat za crkvu uradio je diplomirani građevinski inženjer Ranko Okuka. Na prijedlog vladike Grigorija rađena je u stilu rotonda po uzoru na solunsku crkvu Rotondu iz 4. vijeka.

Uz trpezu ljubavi, poj gusala i izvornu narodnu pjesmu saborovanje je nastavljeno u porti Hrama.Sve je proteklo u lijepoj atmosferi kako i priliči skupu kod pravoslavne svetinje.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: