Preminula glumica Radmila Andrić | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Preminula glumica Radmila Andrić

Izvor: srna | Datum:22.11.2018.

Prvakinja Jugoslovenskog dramskog pozorišta Radmila Andrić preminula je danas u Beogradu u 85. godini, saopšteno je iz ovog pozorišta.

Radmila Andrić rođena je 17. jula 1934. godine u Beogradu, diplomirala je na beogradskoj Akademiji za pozorišnu umjetnost, a član ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta postala je 1965. godine.

Za glumačka ostvarenja i cjelokupni doprinos pozorišnoj umjetnosti dobila je veliki broj nagrada, poput Oktobarske nagrade grada Beograda i nagrade na festivalu "Oktobarski dani" u Sarajevu.

Dobitnik je Sedmojulske nagrada 1990. godine, a 2008. godine dobila je posebno priznanje Vlade Srbije za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi.

Zlatnu arenu na Festivalu u Puli osvojila je 1969. godine, ulogom u filmu "Moja strana sveta", reditelja Vlatka Filipovića.

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević uputio je saučeće porodici, kolegama i poštovaocima umjetnosti ove glumice.

"U zlatno doba posleratnog beogradskog teatra Radmila Andrić je bila glumačka pojava najfinije izražajnosti, iznosila je složene i senzibilne ženske likove svetskog repertoara", naveo je Vukosavljević.

Radmila Andrić biće sahranjena u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u srijedu, 28. novembra, u 14.30 časova, a komemoracija će biti istog dana u 12.00 časova u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: