Gacko: Promovisana knjiga 'Hram Svetog Petra Zimonjića' | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Gacko: Promovisana knjiga 'Hram Svetog Petra Zimonjića'

Izvor: RTRS | Datum:26.11.2018.

U Danićima kod Gacka, promovisana je knjiga "Hram Svetog Petra Zimonjića", koja svjedoči o izgradnji ovog posebnog kompleksa u tom selu. Hram je zadužbina počivšeg prote Rada Zelenovića, a podignut je u spomen na nevino stradale žitelje Danića, u ustaškom pokolju 1941. godine.

Knjiga o "Hramu Svetog Petra Zimonjića" svjedoči ne samo o izgradnji hrama, već o istoriji Danića, Petru i Bogdanu Zimonjiću i stradanju mještana od komšijske ustaške ruke iz Fazlagića kule, u junu 1941. godine.

Poseban pečat i vrijednost ove knjige, ističu autori, je to što ispunjava zavjet i čuva od zaborava lik i djelo počivšeg prote Rada Zelenovića, čijim se zalaganjem Hram izgradio, kao uspomena na nevine žrtve.

U više cjelina opisani su detalji o gradnji Hrama, ali i životu zadužbinara, koji je probudio sabornost među mještanima, a podignuti kompleks u Danićima postao je duhovna vertikala Hercegovine.

Autori ove publikacije ističu da zadužbinari nisu samo gradili Hram Svetog Petra Zimonjića, već je hram gradio njih.

Tako je i knjiga, ističu, samu sebe ispisala, kao trajno svejdočanstvo jednog vremena i naroda.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: