'Nedjelja srpskog filma' u Pekingu | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

'Nedjelja srpskog filma' u Pekingu

Izvor: SRNA | Datum:29.11.2018.

Projekcijom filma "Enklava" Gorana Radovanovića počela je "Nedelja srpskog filma" u Pekingu, tokom koje će biti prikazana još četiri savremena filma.

U Pekingu je reakcija na ovaj film, koji govori o položaju Srba na Kosmetu, bila, prema riječima režisera i scenariste Radovanovića, emotivna, što je, kako je rekao, potvrda da se kreira univerzalni jezik.

"Imao sam utisak da su ljudi zaista iskreno, duboko doživjeli film", izjavio je Radovanović za Tanjnjg nakon projekcije filma i razgovora sa publikom u pekinškom bioskopu "Golden evenju".

U narednih sedam dana u sedam bioskopa u Pekingu biće prikazani i filmovi: "Anplagd", Mladena Kovačevića, "Bićemo prvaci sveta" Darka Bajića, "Spomenik Majklu Džeksonu" Darka Lungulova i "Kad ljubav zakasni" Ivana Stefanovića.

Šef međunarodne saradnje u Filmskom centru Srbije Miroljub Vučković rekao je da su željeli da pokažu raznovrsnost savremene srpske kinematografije i da je "Nedjelja srpskog filma" rezultat Memoranduma o saradnji koji su potpisali prošle godine sa Pekinškim biroom za štampu, radio i televiziju.

"Naš cilj je da se potpiše ugovor između Kine i Srbije u oblasti zajedničke produkcije, a kao još jedna posljedica potpisanog memoranduma je izbor filma `Kineski bez muke` za pilot projekat na planu koprodukcije Srbije i Kine", dodao je on.

Kovačević, režiser filma "Anplagd", koji će biti prikazan tokom "Nedjelje srpskog filma", u Kini je prošlog mjeseca završio snimanje svog novog ostvarenja "Srećna Nova, Ivu", za koji kaže da je ideja bila da što bolje prikaže kinesku svakodnevnicu i život u Kini.

O saradnji Srbije i Kine u oblasti kinematografije kaže da postoji obostrani entuzijazam, ali da na tome treba raditi.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: