U Muzeju Hercegovine u petak izložba 'Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske' | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

U Muzeju Hercegovine u petak izložba 'Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske'

Izvor: Herceg TV | Datum:20.12.2018.

U petak, 21. decembra sa početkom u 19 časova u Galeriji Muzeja Hercegovine Trebinje biće upriličeno svečano otvaranje izložbe digitalnih printova umjetničkih djela iz kolekcije Galerije Matice srpske.

Realizaciju izložbe pod nazivom "Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske" omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Grad Trebinje.

Na otvaranju će govoriti jedan od autora izložbe  Miroslava Žarkov, kustos Galerije Matice srpske.

Izložba Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske priređena je u Galeriji Matice srpske u okviru obilježavanja Evropske godine kulturnog nasljeđa. Njome su predstavljena umjetnička djela domaćih i stranih autora, iz različitih epoha, izvedena u različitim tehnikama, objedinjena u namjeri da se promisli o fenomenima i vrijednostima na kojima se temelji evropska civilizacija. Na ovaj način izdvojile su se četiri teme i cjeline prikazane na izložbi: Nasljeđe, Sloboda, Progres i Raznolikost.  

Kako bi i publika u drugim krajevima imala priliku da, kroz komunikaciju sa umjetničkim idejama, sagleda ovo promišljanje evropskih vrijednosti i fenomena, osamnaest najreprezentativnijih umjetničkih djela sa izložbe Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske odštampano je na platnu Među umjetnicima, čija su djela zastupljena kroz reprodukcije, izdvajaju se Stefan Tenecki, Zaharija Orfelin, Anastas Jovanović, Paja Jovanović, Petar Dobrović, Milan Konjović, Lazar Vujaklija i drugi autori. Na ovaj način stvorena je svojevrsna „putujuća izložba” i otvorena je mogućnost da se, posredstvom njihovih digitalnih printova, sa odabranim umjetničkim djelima upozna veći broj ljudi.

Izložba digitalnih printova na platnu "Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske" biće otvorena do 15. januara 2019. godine.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: