Ponovo počeli radovi na obnovi Saborne crkve u Mostaru | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Ponovo počeli radovi na obnovi Saborne crkve u Mostaru

Datum:10.03.2015.

Nakon duže pauze ponovo su počeli radovi na obnovi Saborne crkve u Mostaru.

Ponovo počeli radovi na obnovi Saborne crkve u MostaruMostarski paroh Radivoje Krulj kaže da su u toku završni radovi na kupoli iznad oltara, a uskoro se planira nastavak zidanja zvonika i centralne kupole hrama.

Krulj kaže da za građevinski završetak radova nedostaje još oko tri miliona maraka. On se nada da će nova vlast u Federaciji BiH i na nivou Savjeta ministara BiH pomoći da se obnova crkve nastavi.

Što se tiče povratka i obnove srpskih kuća u Mostaru, Krulj navodi da u posljednje dvije do tri godine na području Mostara nije obnovljena nijedna srpska kuća, iako potrebe za obnovom i te kako ima.

"Naša velika nada je regionalna konferencija, koja je održana u Sarajevu, kao i da će novi ministri za izbjegla i raseljena lica u novoformiranim vladama i Savjetu ministara dati novi talas obnove srpskih kuća u Mostaru", kaže Krulj.

Najveći problem povratnika su, ističe Krulj, zapošljavanje i egzistencija.

"Bilo je podrške u obnovi Saborne crkve, ali nismo zadovoljni brojem zaposlenih Srba u institucijama Hercegovačko-neretvanskog kantona /HNK/ i Federacije BiH, te činjenicom da srpski narod nije konstitutivni narod u Ustavu HNK", naglašava mostarski paroh.

On podsjeća da jedina istinska i konkrentna podrška u svakom vidu opstanku srpske zajednice u dolini Neretve dolazi od vlasti u Republici Srpskoj.

"Da nije bilo podrške i donacija od Vlade Republike Srpske ne bi došli do ove tačke sa obnovom Saborne crkve u Mostaru, niti bi planirali osveštanje hrama u Prebilovcima. Postoji i podrška određenih srpskih predstavnika u institucijama BiH, naročito Damira Ćopića, zamjenika direktora u Agenciji za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi /BHANSA/ za nesebičnu pomoć Crkvi i našoj zajednici u Mostaru", ističe Krulj.

Podrška vlasti Republike Srpske je, dodaje Krulj, izražena i kroz pomoć djeci u školama i srpskim kulturnim društvima u dolini Neretve.

Saborna crkva u Mostaru, koja je zapaljena i do temelja porušena 1992. godine, jedini je veliki sakralni objekat u BiH koji do sada nije obnovljen.

Obnova crkve počela je 2008. godine, ali zbog nedostatka sredstava radovi su tekli sporo. Ova crkva je nacionalni spomenik i jedan od simbola Mostara.

Izvor: Srna


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: