Nevesinje: Svetosavska akademija u petak, 25. januara | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Nevesinje: Svetosavska akademija u petak, 25. januara

Izvor: Radio Nevesinje | Datum:21.01.2019.

Opština Nevesinje u saradnji sa Opštinskim odborom „Prosvjete“, Crkvenom opštinom Nevesinje, OŠ „Risto Proroković“, SŠC „Aleksa Šantić“ , Muzičkom školom „Sveti Roman Melod“ i Radio Nevesinjem  i ove godine priprema Svetosavsku akademiju. Učenici, nastavnici, duhovnici i javni radnici sugrađanima će upriličiti dostojnu svetosavsku priredbu u Domu kulture "Nebojša Glogovac", u petak  25. januara sa početkom u 19:00 časova.

Program će biti sastavljen od priča o Svetom Savi, etno muziciranja, horskog pjevanja i drugih prikladnih sadržaja posvećenih duhovnom preporoditelju srpskog naroda.

U Nevesinju je uspomena na Svetog Savu vječna i neizbrisiva. Prvi pouzdani istorijski podatak o ovom hercegovačkom mjestu nalazi se u Ljetopisu Pećke patrijaršije u kome se navodi da je Sava Nemanjić u Nevesinju 1219. postavio prvog humskog episkopa. Neki izvori preciziraju da je Humska episkopija osnovana u selu Zalomu nakon čega je nevesinjski kraj još dugo ostao zemlja Nemanjića.

Istoričari tvrde da je čuvena Splitska povelja kojom župan Nemanja dozvoljava Splićanima da trguju u Humskoj zemlji iz 1190. godine upravo pisana u Hramu Svete Bogorodice na Zalomu. Od tada pa do danas Sveti Sava prebiva u dušama i zajedničkim molitvama svih čestitih Nevesinjaca inspirišući ih na uvijek nova i plemenita pregnuća.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: