Rajko Petrov Nogo i Goran Petrović dobitnici Velike nagrade - Ivo Andrić | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Rajko Petrov Nogo i Goran Petrović dobitnici Velike nagrade - Ivo Andrić

Izvor: RTRS | Datum:21.01.2019.

Dobitnik "Velike nagrade Ivo Andrić" Andrićevog instituta iz Višegrada, za životno djelo je srpski prozni pisac Goran Petrović za cjelokupno prozno stvaralaštvo. "Veliku nagradu Ivo Andrić" za najbolju knjigu za 2018. godinu dobio je Rajko Petrov Nogo za pjesničko djelo "Sonet i smrt".

Srpski prozni pisac Goran Petrović dobitnik je Velike nagrade - Ivo Andrić za životno djelo, za cjelokupno prozno stvaralaštvo i knjigu kratke proze "Saveti za lakši život".

Rajko Petrov Nogo dobitnik je nagrade za najbolju pjesničku knjigu "Sonet i smrt", saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare u Beogradu.

Odluku je donio žiri u sastavu Jovan Delić, Muharem Bazdulj i Želidrag Nikčević.

Velika književna nagrada "Ivo Andrić" ustanovljena je 2015. godine. Žiri koji dodjeljuje nagradu dužan je da tokom cijele kalendarske godine prati izdavačku djelatnost u Republici Srpskoj i Srbiji i da objektivno sagleda značaj ukupnog književnog stvaralaštva autora i pojedinačnog romansijerskog ostvarenja u tom periodu.

Nagrada se sastoji od Povelje i novčanog iznosa, a dodjeljuje se u dvije kategorije - za ukupno književno stvaralaštvo i za najbolje djelo objavljeno u protekloj godini.

Nagrada za ukupno književno stvaralaštvo "Ivo Andrić" i za djelo "Tri poeme" 2016. godine dodijeljena je Matiji Bećkoviću, dok je najbolji roman u 2015, prema mišljenju žirija, "Osama" Vladimira Kecmanovića.

Naredne, 2017. godine nagradu "Ivo Andrić" dobili su Dušan Kovačević i ruski pisac Zahar Prilepin. Kovačeviću je nagrada dodijeljena za ukupno književno stvaralaštvo i za dramsko djelo "Hipnoza jedne ljubavi", a Prilepinu za roman "Obitelj" i knjigu pripovjedaka "Sedam života".

Prošlogodišnji laureati bili su muzičar i pjesnik Borisav Bora Đorđević i kineski pisac Ju Hua.

Đorđević je nagradu dobio za najbolje djelo objavljeno u Republici Srpskoj i Srbiji u 2017. za knjigu poezije "Pusto ostrvo", a Hua za životno djelo za prošlu godinu za njegovo cjelokupno prozno stvaralaštvo, povodom objavljivanja prevoda njegova tri romana kod izdavačke kuće Geopolitika.

Andrićev institut u Andrićgradu, na čijem čelu je proslavljeni svjetski reditelj Emir Kusturica, jedinstvena je ustanova kulture, nauke i obrazovanja, koja svojim radom objedinjuje nastojanja Srbije i Republike Srpske da u tim oblastima ostvare značajne rezultate.

Institut ima pet odjeljenja - za književnost, istoriju, orijentalistiku, politiku i medije i Odjeljenje za film.

Velika književna nagrada "Ivo Andrić" ustanovljena je 2015. godine, a dobitnicima će biti uručena 27. januara u Andrićgradu.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: