Trebinje: Crkva svetog Pantelejmona na Aleksinoj međi proglašena nacionalnim spomenikom | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Trebinje: Crkva svetog Pantelejmona na Aleksinoj međi proglašena nacionalnim spomenikom

Izvor: Radio Trebinje | Datum:29.01.2019.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika donijela je odluku o proglašenju Crkve sv. Pantelejmona na Aleksinoj Međi -  grad Trebinje, nacionalnim spomenikom BiH.

Na listi zaštićene nacionalne baštine Bosne i Hercegovine je više od trideset kulturnoistorijskih spomenika sa područja Trebinja, među kojima je od juče i crkva na Aleksinoj Međi, u narodu poznata kao „Pantalijevica“.

Jednobrodna građevina sa polukružnim oltarom i zvonikom „na preslicu“ sa tri zvona smještena je u recentnom groblju.

„Kako se u crkvenoj porti nalazi stara škola, na čijem nadvratniku je sačuvan natpis sa ubilježenom godinom  1762. i podatkom o obnovi 1846. – to se sa dosta vjerovatnoće može pretpostaviti da je crkva starija od 1879. gopdine, koja je uklesana u natpis kao datum njene obnove. U crkvi se nalazi duborezni ikonostas  sa kraja 19. vijeka“, zapisala je o crkvi na Aleksinoj Međi istoričar umjetnosti Ljiljana Ševo u knjizi „Pravoslavne crkve i manastiri u BiH do 1878. godine“.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: