Mramorak: Guslari ne zaboravljaju Prebilovačke mučenike | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Mramorak: Guslari ne zaboravljaju Prebilovačke mučenike

Datum:12.03.2015.

U Mramorku je 08.marta 2015. godine održano humanitarno veče sa ciljem upoznavanja meštana ovog Južno banatskog mesta sa mučeničkim stradanjem hercegovačkog sela Prebilovci i prikupljanja sredstava za izgradnju hrama Vaskrsenja.

ippSa mladima sve počinje i sve završava. Dječiji ansambl KUD Mramorak pojačan sa mladima iz Deliblata. Tu je i nada Srpskih gusala Mihajlo Perović iz Smedereva.

U prisustvu oko 200 gostiju i uz učešće skoro 50 članova KUD Mramorak, gostiju iz Deliblata, guslara i pjesnika proveli smo jedno prijatno veče

ipp

Sa mladima sve počinje i sve završava. Dječiji ansambl KUD Mramorak pojačan sa mladima iz Deliblata.

Skupila se skromna suma od 14.500 dinara koja je uplaćena na račun udruženja Prebilovci.ipp

                             Goste je u ime organizatora pozdravio Aleksandar Taušan, a u ime domaćina Goran Vujović.

Organizacija večeri je poverena KUD Mramorak uz veliku pomoć Aleksandra Taušana u ime guslarskog društva Stara Hercegovina i Milenka Čabrila u ime ZK Hercegovac iz Pančeva.
Čabrilo je podsetio na tragediju srpskog naroda u mučeničkim Prebilovcima 1941. kao i 1992. godine, Čabrilo je naveo i tri cilja koja vode Srski narod u gradnji ovog, ali i drugih spomen hramova.
- Osnovni cilj je da se ostavi uspomena na nevine mučenike stradale u ovom strašnom zločinu. Drugi cilj je da se, Srpski narod koji brzo zaboravlja a slabo pamti, uvek opominje da je ponavljanje zločina moguće u svakoj prilici, što se pokazali i 90-tih godina ovog veka – rekao je Čabrilo i dodao:
- Treći cilj je da se pozovu na pokajanje potomci zločinaca koji su počinili ovaj monstruozan zločin: dvostruko ubistvo istih žrtava, sa toliko mržnje i svireposti i jasnom namerom da se satre svaki trag i podsećanje na postojanje Srpskog naroda na ovom području.
ipp

O Prebilovcima je govorio Milenko Čabrilo

Čabrilo je nagalasio da je obaveza svakog Hrišćanina da se Bogu moli za oprost greha svojih i greha braće svoje, to znači da treba da molimo i za oprost greha ovih zločinaca. Sa druge strane, pokajanje za učinjene grehe je uslov za oprost, a negiranje greha i zločina je poziv na njegovo ponavljanje.

- Naša obaveza je tim veća, što to i jesu naša braća po krvi, ali na žalost ne i po veri. Većina, ili skoro svi zločinci su potomci, ne tako dalekih predaka, Srba, koji su primili katoličanstvo ili islam u nekim smutnim vremenima. Jedni su to radili iz kukavičluka a drugi iz pohlepe, kao što se i danas čini – zaključio je Čabrilo.

ippipp

Tu je i nada Srpskih gusala Mihajlo Perović iz Smedereva

ipp

Tu je narodni guslar Drago Đerić kao i pjevačka grupa Polimlje

ipp

ipp

U ovakvim prilikama se ne propušta poruka “Rađajte Srpkinje majke i ne pitajte kako kada znate zašto” Božidara Boža Glogovca

ipp

Gusle u rukama narodnog guslara Đorđa Tanovića

ipp

Izvor: Slobodna Hercegovina


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: