'Šavovi', film o nestalim bebama, u zvaničnom programu Berlinskog festivala | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

'Šavovi', film o nestalim bebama, u zvaničnom programu Berlinskog festivala

Izvor: politika | Datum:30.01.2019.

Dio zvanične programske cjeline „Panorama” ovogodišnjeg izdanja Berlinskog filmskog festivala je i film „Šavovi” u režiji Miroslava Miše Terzića.

Ovaj srpski film, nastao i uz podršku Filmskog centra Srbije, u koprodukciji sa Slovenijom, Hrvatskom i  Bosnom i Hercegovinom, u Berlinu će doživjeti svjetsku premijeru, a uz to je i jedino ostvarenje iz čitavog regiona u ovom programu.

„Šavovi”, priča sa elementima trilera i melodrame, bavi se temom novorođenih beba nestalih iz bolnica u Beogradu koje su godinama po svjedočenjima stotina roditelja proglašavane umrlim, a zapravo prodavane na usvajanje. Scenario za film inspirisan je svjedočenjem jedne od majki, krojačice iz Beograda, koja vjeruje da joj je dijete oteto prije više od dvadeset godina.

Ova majka je provela godine po sudovima i opštinama pokušavajući da dokaže svoju sumnju i vjeruje da je poslije dvadeset godina potrage i borbe uspjela da pronađe svog nestalog sina, mladića od dvadeset godina koji živi sa svojom novom porodicom u okolini Beograda.

Autorka scenarija za ovaj film je Elma Tataragić. Film je nastao pod okriljem producenata Uliksa Fehmijua i Milene Trobozić Garfild i njihove producentske kuće West End Production. Film je izvojevao i podršku panevropskog filmskog fonda Eurimaž.

Uloge u ovom filmu tumače: Snežana Bogdanović,  Jovana Stojiljković, Marko Baćović, Vesna Trivalić, Dragana Varagić, Pavle Čemerikić, Jelena Stupljanin, Ksenija Marinković, Rale Milenković, Rade Marković, Igor Benčina i Bojan Žirović. Direktor fotografije je Damjan Radovanović, montažerka Milena Z. Petrović. Autorka muzike je Aleksandra Kovač, scenografkinja je Ana Buljan, a kostimografkinja Zora Mojsilović.

Berlinski filmski festival ove godine će se održati od 7. do 14. februara.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: