Bogat program u Muzeju Hercegovine za Sveto Preobraženje | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Bogat program u Muzeju Hercegovine za Sveto Preobraženje

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:18.08.2015.

U okviru proslave Svetog Preobraženja u Muzeju Hercegovine večeras u 20 časova biće upriličena izložba – „Jelena Velika Kraljica“, a zatim promovisana knjiga Mile Mihajlovića – “Za Srpsku vojsku – jedna zaboravljena priča”, nakon čega će na platou ispred muzeja biti održano književno-muzičko veče sa pjesnicima sa Kosova i pjevačkim horom iz Zrenjanina.

maxresdefault

Autori izložbe „Jelena Velika Kraljica“su Narodni Muzej Kraljevo i Republički zavod za zaštitu spomenika kulture Beograd. Izložba prikazuje život vladarke iz kuće Nemanjića kroz tri perioda njenog života, od udaje za Uroša do njegove smrti 1276. Godine, zatim samostalno upravljanje dijelom Srbije pod titulom Jelene Velike Kraljice Srbije, Duklje, Albanije, Huma, Dalmacije i Primorskih oblasti sa kompletnim upravnim aparatom i dvorom u Trebinju i treći dio posle 1306. godine kada se kraljica zamonašila i povukla u svoj dvor u Brnjacima, gdje se i upokojila 1314.
Izložbu čine pokretni arheološki materijal iz manastira Gradac kao zadužbine kraljice Jelene i panoi sa kopijama fresaka, fotografijama i crtežima manastira i crkava vezanih za ktitorsku aktivnost kraljice, kao i prateći tekst koji pokazuje istorijske okolnosti u vreme njenog života.
Nakon izložbe planirana je promocija knjige Mile Mihajlovića – “Za Srpsku vojsku – jedna zaboravljena priča”
Knjiga je reprint izdanje vojnog dokumenta, koji je 1917.godine objavila Specijalna kancelarija Ministarstva kraljevske mornarice Italije, u kojoj se opisuje petomesečna operacija italijanske mornarice u Prvom svjetskom ratu, kada je srpska vojska i narod prebačen sa jadranske na italijansku obalu.
Od 12. decembra 1915. do 29. februara 1916. godine spasena je preostala srpska vojska sa masom naroda i kraljem Petrom Prvim Karađorđevićem, regentom Aleksandrom, premijerom Pašićem i članovima srpske vlade. Autorka knjige, koja je i prevela ovaj dokument na srpski jezik je Mila Mihajlović, novinar RAI televizije.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: