Sjećanje na podvig italijanske mornarice: Za srpsku vojsku – jedna zaboravljena priča | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Sjećanje na podvig italijanske mornarice: Za srpsku vojsku – jedna zaboravljena priča

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Slobodna Hercegovina | Datum:19.08.2015.

Nakon otvaranja izložbe, na platou ispred Muzeja Hercegovine promovisana je knjiga Mile Mihajlovića „Za srpsku vojsku – jedna zaboravljena priča”.

16Operska diva Mila Mihajlović na promociji pred trebinjskom publikom

Knjiga je reprint izdanje vojnog dokumenta, koji je 1917. godine objavila Specijalna kancelarija Ministarstva kraljevske mornarice Italije, u kojem se opisuje petomjesečna operacija italijanskih mornaričkih trupa na spasavanju srpske vojske i naroda, koji su preživjeli golgotu albanskih planina u Prvom svjetskom ratu, a koji je prevela na srpski jezik i priredila Mila Mihajlović, novinar italijanske državne televizije.

Mihajlovićeva je istakla da je akcijom prebacivanja sa jadranske na sigurnu italijansku obalu, od 12. decembra 1915. do 29. februara 1916. godine, spasena preostala srpska vojska sa narodom, kraljevskom porodicom i članovima srpske vlade, ali i ratnim zarobljenicima – ukupno oko 300.000 ljudi, te da je ovaj podvig italijanske mornarice ostao do danas gotovo nepoznat javnosti i nauci.

10Promociju je vodio Milan Beli Bjelogrlić, direktor biblioteke u Zrenjaninu

Ona je dodala da se ova pomorska operacija značajem i posljedicama može uporediti sa evakuacijom savezničkih trupa iz Dankerka, koja je odlučila Drugi svjetski rat, s obzirom da je tada spasena srpska vojska kasnije probila Solunski front „i u nezadrživom napredovanju donijela saveznicima pobjedu u manje od dva mjeseca“.

12
„Ali te vojske pobjede ne bi bilo da nekoliko godina ranije na obalama Albanije nije bilo italijanske Kraljevske mornarice da pruži ruku i preveze je do spasa“, rekla je Mihajlovićeva.

11Bogat kulturni program uoči Slave grada završen je književno-muzičkom večeri, na kojoj su nastupili pjesnici sa Kosova i Metohije Vidosava Arsenijević, Miomir Miki Jovanović, Milan Mihajlović i Ratko Popović, te pjevački hor „Sveti Serafim Sarovski“ iz Zrenjanina.



Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: