Trebinje proslavilo Krsnu slavu: Prepune ulice i trgovi u najsvečanijoj noći | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Trebinje proslavilo Krsnu slavu: Prepune ulice i trgovi u najsvečanijoj noći

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:20.08.2015.

litija

Proslava Krsne slave grada i sabornog hrama Svetog Preobraženja Gospodnjeg nastavljena je večeras prazničnim bogosluženjem u sabornom hramu, koje su služili episkopi zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, budimljansko-nikšićki Joanikije i umirovljeni Atanasije sa sveštenstvom.

joanikijeNakon večernjeg, svečana litija, u kojoj je i ove godine bilo više hiljada Trebinjaca i njihovih gostiju, prošla je ulicama grada, od sabornog hrama preko mosta Iva Andrića i Kamenog mosta do Trga slobode, gdje su po tradiciji upućene i slavske čestitke crkvenih i prestavnika grada.

Čestitajući krsnu slavu, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije Trebinjcima je poželio da ih „radost praznika okrijepi, obraduje, sjedini, preporodi i preobrazi“.

„Neka Gospod izlije svoju milost, osnaži nas svojom blagodaću, uputi naše ruke da činimo dobro i izlije svoju ljubav u naša srca – da te božije ljubavi, pravde i svjetlosti bude što više u nama“, rekao je episkop Joanikije.

Poželjevši svojim sugrađanima sreću, zdravlje i uspjeh gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević rekao je da se – uprkos ukazivanjima da je potreban preobražaj u svim sferama života, materijalnim i duhovnim, koja se iz godine u godinu ponavljaju – „ne događa ono što priželjkujemo i ono što bi nas po nekoj pravdi Božijoj trebalo sledovati“.vucurevic

„Po svim pravcima u ovoj našoj državi ukrštaju se riječi kao što su siromaštvo, kriza i beznađe. Dugo se te riječi ponavljaju, a narod je predugo raspet između tih riječi i svojih minimalnih životnih potreba“, rekao je Vučurević dodajući da stoga poziv na preobražaj treba razumjeti kao pogled „u sebe, oko sebe i izvan sebe“.

„Ovdje mislim na silu države i njene institucije, koje nikako ne mogu da nauče kako se služi narodu i radi u interesu naroda. Zato, ispunjavajući srca nadom, ističem našu zajedničku želju – da se svi i u svemu preobrazimo – i pred svojim bližnjim i pred licem Božijim“, rekao je Vučurević.

Proslava krsne slave grada i sabornog hrama završena je koncertom Željka Samardžića na gradskom Trgu, koji je, uprkos povremenoj kiši, okupio više hiljada naših sugrađana i gostiju Trebinja.

Svečano i veselo bilo je na trebinjskim ulicama i u ugostiteljskim objektima do kasnih noćnih sati.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: