Pjesnički miting nastavlja stazama Dučića i Njegoša | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Pjesnički miting nastavlja stazama Dučića i Njegoša

Izvor: Herceg TV | Foto: Herceg TV | Datum:20.08.2015.

U okviru Preobraženskih svečanosti ispred Kulturnog centra u Trebinju danas je održan Miting savremene srpske poezije – „Glas Istoka“. Organizatori su Srpsko Prosvjetno-kulturno društvo "Prosvjeta" iz Trebinja i Kulturni centar.


Svoj doprinos obilježavanju slave grada i Sabornog hrama Svetog Preobraženja Gospodnjeg dali su pjesnici iz Šamca, Vlasenice, Bijeljine i Trebinja. Njih dvadesetak govorilo je ispred Kulturnog centra svoje rodoljubive i ljubavne stihove, pjesme za djecu i aforizme.

I gosti i domaćini su saglasni da ne postoji bolje mjesto za ovakve susrete pjesnika od Trebinja i Hercegovine, koja je iznjedrila velika pjesnička imena.

“Oni su nivo za sve nas koji sada stvaramo. Do sada nismo imali priliku da dolazimo u Trebinje ali mislim da će ovaj susret otvoriti vrata za buduću saradnju” , kaže Aćim Todorović iz Književnog kluba ”Luča” iz Vlasenice.

Iako književni klub iz Bijeljine nosi ime trebinjskog pjesnika, njegovi članovi prvi put dolaze u grad na Trebišnjici. Zdravko Zgonjanin nam je objasnio da se udruženje knjizevnika iz ovog grada ne zove slučajno imenom velikog pjesnika i diplomate.

“Jovan Dučić je radio u Bijeljini i tamo je imao prvu ljubav Magdalenu Živanović. I danas tamo postoji balkon ispod koga je pjesnik govorio svoje stihove Mileni” , kaže Zgonjanin.

Organizatori mitinga savremene srpske poezije, SPKD "Prosvjeta" Trebinje i kulturni centar, su obećali da će nastojati da ovi susreti pjesnika postanu tradicionalni a sve sa ciljem nastavljanja tradicije Jovana Dučića i Njegoša.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: