Ljiljana Habjanović Đurović u Trebinju predstavila knjigu o Svetom Vasiliju | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Ljiljana Habjanović Đurović u Trebinju predstavila knjigu o Svetom Vasiliju

Izvor: srna | Datum:23.02.2019.

U Muzeju Hercegovine u Trebinju predstavljena je knjiga "So zemlji" Ljiljane Habjanović Đurović, koja govori o životu Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog čudotvorca.

Habjanovićeva nosi reputaciju najtiražnijeg i najčitanijeg pisca na srpskom književnom prostoru, a ovo je bio njen prvi susret sa trebinjskom publikom, iako je u protekle dvije godine često dolazila u Trebinje gdje je prikupljala građu o ostroškom čudotvorcu.

"Ime Svetog Vasilija je neprestano prisutno u našoj kući i u mom životu, a osim babinih priča, sa nama je živeo i dokaz milosti Božije i čudesa Svetog Vasilija. To je moj ujak Vladimir. Mojoj babi su umirala deca i kada se i najmlađe muško dete smrtno razbolelo, oni si ga na krsnu slavu odneli pod Ostrog, a monasi su im dopustili da majka i dete prenoće pored kivota Svetog Vasilija. Baba mi je pričala da je ujak sledećeg jutra bio zdrav, izlečen je zahvaljujući milosti Svetog Vasilija. Prošlog leta je napunio 85 godina, doživeo je duboku starost i bolest mu se nikada nije vratila", istakla je Habjanovićeva.

Ona kaže da se za svaku knjigu koju piše potrudi da nađe što više istorijskih izvora, oslanjajući se na narodno pamćenje, zapisano u narodnim pjesmama i legendama, ali i za onaj teološki dio, koji je uvijek jedna duhovna nadgradnja svakog romana.

"U romanu `So zemlji` bavila sam se teološkom temom mučeništva i čudotvorenja. Imala sam čast da me je primio vladika Atanasije Jevtić u Tvrdošu, a on je najbolji poznavalac života Svetog Vasilija, i sa mnom je podelio nešto od tog znanja", istakla je Hebjanovićeva.

Prema njenim riječima, kao i uvijek kada piše, obišla je mjesta vezana za život junaka svog romana. Bila je na svim mjestima na kojima je živio Sveti Vasilije - od njegove rodne kuće u selu Mrkonjići, preko cijelog Popovog polja, manastira Zavala, Tvrdoš i Župa nikšićka.

"U Mrkonjićima sam upoznala Neđa Boškovića, koji mi je poklonio kesicu bobica sa košćele koja se nalazi pored svečeve rodne kuće i svakog dana sam, između molitve i početka pisanja, uzimala po jednu bobicu i na taj način ostvarila neku molitvenu vezu sa Svetim Vasilijem i sa tim krajevima u kojima je ponikao i gde je živio", navela je Habjanovićeva.

Za više od tri decenije uspješnog stvaralaštva, Habjanovićeva je napisala 15 romana, dječije knjige, priredila je zbirke duhovne poezije, a uz sve to bilježi milionske tiraže i neprikosnoveno joj pripada titula najčitanijeg srpskog pisca u posljednje dvije decenije.

Knjiga "So zemlji" je iz planiranog ciklusa "Ostroško trimirje".

Promociju knjige u Trebinju priredilo je Udruženje "Most" iz ovog grada.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: