Predavanja istoričara Ristića u Nevesinju: REPUBLIKA SRPSKA I SRBIJA IMAJU BOGATU KULTURNU BAŠTINU | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Predavanja istoričara Ristića u Nevesinju: REPUBLIKA SRPSKA I SRBIJA IMAJU BOGATU KULTURNU BAŠTINU

Izvor: Radio Nevesinje | Datum:26.03.2019.

U organizaciji Narodne biblioteke Nevesinje danas je u Domu kulture „Nebojša Glogovac“ predavanje o kulturnom nasljeđu Srbije i Republike Srpske održao istaknuti istoričar, prevodilac i scenarista Dejan Ristić.

On je naglasio da je cilj predavanja da zajednički obogatimo znanja o kulturnom nasljeđu i da ukažemo na značaj ovog nepresušnog resursa u oblastima kulture prosvjete, nauke, umjetnosti, ali i privrede i turizma.

–Kulturno nasljeđe Srbije i Republike Srpske je povezano sa prirodnim bogatstvima što je poželjna kombinacija u 21. vijeku – rekao je Ristić naglasivši da arheološki lokaliteti, bogomolje, utvrđenja, spomenici i razne kulturno-istorijske cjeline ovaj prostor čine prepoznatljivim u svjetskim okvirima.

On kaže da se, nažalost, kulturno nasljeđe zanemarije i ne uviđa njegov stvarni značaj.

Ristić je naglasio da bi eventualno uvrštenje Nevesinjske olimpijade na UNSKO-vu listu nematerijalnog nasljeđa čovječanstva imalo višestruki značaj za lokalnu zajednicu, Republiku Srpsku i BiH.

– To nije samo stvar prestiža, nego utiče na privredni i turistički razvoj – istakao je Ristić podsjećajući da je Srbija uspjela da na reprezentativnu listu uvrsti porodičnu slavu, kolo i pjevanje uz gusle.

U Gradskoj galeriji večeras sa početkom u 19 časova Dejan Ristić održaće predavanje pod naslovom „Od Svetog Save do Svetog Pavla Srpskog“. Podsjetiće na slavne i sjećanje vrijedne arhiepiskope i patrijarhe koji su svojim djelovanjem obilježili istoriju Srpske crkve, same države, ali i nacionalne kulture, umjetnosti, nauke i prosvjete.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: