Nevesinje: Veče sjećanja na Nebojšu Glogovca | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Nevesinje: Veče sjećanja na Nebojšu Glogovca

Izvor: Radio Nevesinje | Datum:01.04.2019.

U znak sjećanja na barda srpskog glumišta Nebojšu Glogovca sinoć je u Domu kulture u Nevesinju koji nosi njegovo ime priređeno kulturno veče.

Publici je predstavljen dramski tekst „Dnevnik ´arambaše Pera Tunguza“ autora Gorana Duke koji je bio namijenjen proslavljenom glumcu kao materijal za monodramu. Nažalost, prerana smrt ovog velikog umjetnika koji se dičio hercegovačkim porijeklom spriječila ga je da još jednom razgali svoje zemljake.

Zahvaljujući piscu Goranu Duki ovaj komad ipak je doživio pozorišnu interpretaciju koja je sinoć izvedena kao „Čatenje dnevnika Pera Tunguza“ uz poj gusala Miroslava Samardžića. Publika je u nevesinjskom Domu kulture „Nebojša Glogovac“ osvježila sjećanje na slavnu „Nevesinjsku pušku“ i čuvenog hajdučkog harambašu. Dramski tekst je obilovao izvornim narodnim govorom, poukama i manirima hercegovačkih gorštaka, boraca za slobodu predstavljenih u liku Pera Tunguza, simbola hrabrosti i nepokorenog duha Nevesinja.

Kulturno veče organizovali su Opštinski odbor „Prosvjete“ i Opštinska boračka organizacija.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: