Održano predavanje na temu 'Da li Boga stvarno volimo ili ga se samo plašimo?' | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Održano predavanje na temu 'Da li Boga stvarno volimo ili ga se samo plašimo?'

Izvor: gacko-rs.info | Datum:13.04.2019.

Dosta pouka moglo se izvući na predavanju koje je u Parohijskom domu u Gacku sinoć održao profesor na Bogoslovskom fakultetu u Foči, protojerej – stavrofor dr Ljubivoje Stojanović.

Da li Boga stvarno volimo ili ga se samo plašimo, pitanje je od čijeg odgovora zavisi mnogo toga u našem životu. Od Boga ne treba da imamo strah, već naš odnos prema Bogu treba da se temelji na ljubavi. Uplašenost od Boga koja ne vodi mudrosti je opasna, rekao je protojerej Stojanović, i stvara vjerski fundamentalizam i vjerski fanatizam. Bog je neopisiv, nesaznajan, ali on je postao saznatljiv rođenjem Hrista, sina Božijeg i pruža nam neizmjernu ljubav koju treba da prepoznamo.

„Strah ne nudi napredak. On zaustavlja, a mi tragamo za istinom. Bog nije autoritet koji se nameće nego istina koja se otkriva, jer naša vjera nije strah od većeg, nego je naše uzrastanje dok ne dorastemo u punoću vjere Hristove“, rekao je Stojanović.

Ono šta nas odvaja od Boga jesmo mi sami. Činjenjem grijeha mi sebe odvajamo od Boga i sebi stvaramo strah od Boga, a zbog pogrešnog doživljaja Boga i božijeg svemogućstva, upadamo i u zamku nasilja.

„Bog nam ne želi zlo. On nije stvorio i dobro i zlo, nije đavo drugi Bog, već pali anđeo, palo biće. Sve te stvari moramo znati da bismo ušli u punoću pobožnosti, u punoću te borbe sa sobom da bismo stigli do Boga i da bi počeli da vjerujemo u svoje dobre mogućnosti. Jer, preduslov za ispravnu vjeru u Boga jeste upravo taj da vjerujemo u svoje dobre mogućnosti i da nikad svoje grijehe ne pripisujemo Bogu. Naša sloboda koju nam je Bog dao i koju neće da nam uzme, nešto je čega ne treba da se odričemo, već treba da uzalimo u komunikaciju sa Bogom. Biblija je puna takvih primjera“, kaže Stojanović.

Čovjek treba da preuzme odgovornost da bude stvaralac i upravlja ovim svijetom. Često uslijed nesmotrenosti, nedovoljnog staranja u svom uzrastanju u vjeri, sami sebi sputavamo to uzrastanje. Isto tako, u nedostatku ljubavi često osuđujemo.

„Petar se odrekao Hrista, a Hristos ga ne pita šta uradi, nego „Voliš li me Petre?“ Božije pitanje svima nama je – Voliš li me? Postoji izreka koja kaže da Bog ne postavlja teške zadatke, već mi te zadatke činimo teškim. Mi te zadatke činimo nemogućim. Mi jedni druge pod teretom straha usporavamo i onemogućavamo“, kaže Stojanović.

U vjeri ne smijemo biti pasivni i samo tražiti od Boga. Moramo upoznati svoje unutrašnje biće, a ne biti neko ko samo očekuje da mu se dogodi čudo. Često tako rizikujemo i loše predstavljamo Boga i sebe. Činimo pozitivna iznenađenja i tako ćemo biti nagrađeni.

Organizator predavanja bila je Crkvena opština Gacko.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: