Najava: Promocija knjige 'Ruskova knjiga – Dubrovački ćirilični pisar 1395-1423' | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Najava: Promocija knjige 'Ruskova knjiga – Dubrovački ćirilični pisar 1395-1423'

Izvor: Muzej Hercegovine/Herceg tv | Datum:16.04.2019.

Promocija knjige ''Ruskova knjiga – Dubrovački ćirilični pisar 1395-1423'' biće održana u Dučićevoj sali Muzeja Hercegovine u Trebinju, 17. aprila u 20.00 časova.

Ruskova knjiga predstavlja prepise akata Dubrovačke republike nastalih u periodu od 1395. do 1423. godine. Ime je dobila po Rusku Hristiforoviću koji je bio na funkciji dubrovačkog kancelara u navedenom periodu. Medo Pucić, izdanak jedne od dubrovačkih plemićkih porodica, prepisao je iz Ruskove knjige sva akta nastala u periodu 1395-1423. godine. Za ovo izdanje, knjigu prepisa su priredili Goran Komar i Pavle Ratković, u paralelnom prepisu, savremenom ćirilicom, dok su originalna pisma fotografisana. Izdavač je Zadužbina knez Miroslav Humski iz Trebinja, suizdavač Društvo za arhive i povjesnicu hercegnovsku iz Herceg Novog, uz finansijsku podršku Grada Trebinja i mjesečnih priloga članova Zadužbine. Na promociji će govoriti, g. Goran Komar, priređivač ovog izdanja knjige, i g. Peđa Milošević, ispred idavača.

 


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: