U susret Svjetskom danu knjige | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

U susret Svjetskom danu knjige

Izvor: Narodna biblioteka „Vladimir Gaćinović“ Bileća | Datum:16.04.2019.

U susret Svjetskom danu knjige, koji se obilježava 23. aprila, danas je u Narodnoj biblioteci „Vladimir Gaćinović“ u Bileći, održana je književna radionica „Svijet knjige - knjiga kod nas i u svijetu“.

Radionicu je sa učenicima gimnazije Srednjoškolskog centra „Golub Kureš“ drugu godinu zaredom priredila Tanja Bubreško, prof. srpskog jezika i književnosti. Direktorka biblioteke Irena Dunđer istakla je zadovoljstvo zbog lijepe saradnje sa učenicima bilećke gimnazije i zahvalila se učenicima i profesorici što su zajednički posvećeni ideji obilježavanja velikih književnih datuma. Učenici su odlučili da razmijene čitalačka iskustva, kao i da govore o svojim književnim izborima, komentarišući djela klasika, ali i kulturu čitanja, da osjete tu neraskidivu vezu između pisca, djela i samog čitaoca. Veliki pisci, koji su bili i veliki čitaoci, na zanimljiv način, iz ličnog iskustva, otkrivaju muke i sladost čitanja, tako da učenici osjećaju da u tom složenom procesu nisu sami ni jedini. Učenici su razgovarali o tome ko je za njih veliki pisac, a ko najbolji čitalac. Poenta ove književne radionoce je afirmacija čitanja, u interakciji učenika: Ja čitam jednu knjigu, ti drugu, hajde da ih razmijenimo, a da svako od nas u najkraćem kaže svoje čitalačko iskustvo. Na samom kraju zaključili su jednostavnom maksimom: Ideje, koje su mi promijenile život dobio sam čitajući.

 


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: